Human footprint in biodiversity hotspots
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11690%2F18%3A10378049" target="_blank" >RIV/00216208:11690/18:10378049 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://esajournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/fee.1825" target="_blank" >https://esajournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/fee.1825</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1002/fee.1825" target="_blank" >10.1002/fee.1825</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Human footprint in biodiversity hotspots
Popis výsledku v původním jazyce
Natural ecosystems are disappearing at an increasing rate, and disappearing along with them is the immense biodiversity they contain. In addition to direct factors influencing the conversion of natural ecosystems to agriculture, international trade and consumption of products in wealthy countries have also been implicated as drivers of ecosystem change. We used quantitatively advanced methods to connect loss of potential net primary production (NPP) in global biodiversity hotspots to its ultimate driver - final consumption (eg consumption by households and government) - and identified the origins of agricultural products through global supply chains to quantify spatial impacts on the potential photosynthetic production of natural ecosystems. Using embodied potential NPP equivalents, we estimated the footprint of final consumption on ecosystems in the most threatened biodiversity hotspots. Our results contribute to the identification of conservation priorities from the perspective of consumer responsibility.
Název v anglickém jazyce
Human footprint in biodiversity hotspots
Popis výsledku anglicky
Natural ecosystems are disappearing at an increasing rate, and disappearing along with them is the immense biodiversity they contain. In addition to direct factors influencing the conversion of natural ecosystems to agriculture, international trade and consumption of products in wealthy countries have also been implicated as drivers of ecosystem change. We used quantitatively advanced methods to connect loss of potential net primary production (NPP) in global biodiversity hotspots to its ultimate driver - final consumption (eg consumption by households and government) - and identified the origins of agricultural products through global supply chains to quantify spatial impacts on the potential photosynthetic production of natural ecosystems. Using embodied potential NPP equivalents, we estimated the footprint of final consumption on ecosystems in the most threatened biodiversity hotspots. Our results contribute to the identification of conservation priorities from the perspective of consumer responsibility.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
50201 - Economic Theory
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA14-05292S" target="_blank" >GA14-05292S: Globální přivlastnění primární produkce z pohledu odpovědnosti spotřebitele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Frontiers in Ecology and the Environment
ISSN
1540-9295
e-ISSN
—
Svazek periodika
16
Číslo periodika v rámci svazku
8
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
447-452
Kód UT WoS článku
000446011400006
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85050754464