Spánek a jeho vliv na rozvoj obezity
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F10%3A00051401" target="_blank" >RIV/00216224:14110/10:00051401 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.tigis.cz/images/stories/DMEV/2010/02/06_piskackova_dmev_2_10.pdf" target="_blank" >http://www.tigis.cz/images/stories/DMEV/2010/02/06_piskackova_dmev_2_10.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Spánek a jeho vliv na rozvoj obezity
Popis výsledku v původním jazyce
Prevalence obezity celosvětové narůstá. Mnoho studií dává tento trend do souvislosti se změnou životního stylu u soudobé moderní společnosti. Vedle stoupajícího energetického příjmu a poklesu energetického výdeje se v posledních letech sleduje jako dalšímožný rizikový faktor přispívající k rozvoji obezity i délka a kvalita spánku. S nespavostí se potýká v závislosti na věku 10 ? 20 % populace, přičemž délka spánku se za posledních 50 let zkrátila v průměru o 1,5 - 2 hodiny na noc. Řada epidemiologických studií potvrzuje vztah mezi nedostatečnou délkou spánku a vyšším BMI. Laboratorní studie poukazují na poruchy v metabolismu glukózy a na narušené regulace příjmu potravy (zprostředkované hormony leptinem a ghrelinem) u spánkového deficitu. Zkrácenou dobu spánku tak lze obecně považovat za nový rizikový faktor přispívající k rozvoji obezity.
Název v anglickém jazyce
Impact of sleep on obesity development
Popis výsledku anglicky
The prevalence of obesity has been rapidly increasing worldwide. In many studies, this trend has been associated with lifestyle changes of modern society. Along with increased energy intake and reduced energy output, the length and quality of sleep has been investigated as a potential risk factor associated with obesity-related characteristics. Approximately 10-20% of population suffer from sleep disorders and the average length of sleep has been in the last 50 years reduced on average by 1.5-2 hours per night. Numerous epidemiological studies has confirmed the relationship between the insufficient sleep duration and increased BMI. The laboratory studies report impaired glucose metabolism and disturbances in regulation of food intake (mediated with leptin and ghrelin) in sleep disorders. Generally, duration and quality of sleep should therefore be considered a novel risk factor for obesity development.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa
ISSN
1211-9326
e-ISSN
—
Svazek periodika
13
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
77-81
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—