Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výživa v prevenci nemocí oka ? okna do duše

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F12%3A00059549" target="_blank" >RIV/00216224:14110/12:00059549 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výživa v prevenci nemocí oka ? okna do duše

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Řada nutričních faktorů souvisí s nemocemi očí,které mohou vyústit až v oslepnutí. Jedná se především věkem podmíněnou makulární degeneraci, kataraktu, kde ovlivnění výživou se jeví jako vhodná preventivní strategie. Kompenzace diabetu , kde výživa můžesehrát významnou úlohu, může přispět k řešení diabetické retinopatii. Nemoc očí způsobena deficitem vitamínů - šeroslepost je typická pro rozvojové země.

  • Název v anglickém jazyce

    Nutrition in the prevention of diseases of the eye - the window to the soul

  • Popis výsledku anglicky

    A number of nutritional factors associated with diseases of eyes that could end in blindness. It is mainly age-related macular degeneration, cataract, which influence nutrition seems appropriate preventive strategies. Glycemic control, where nutrition can play an important role, can contribute to the solution of diabetic retinopathy. Eye disease caused by a deficiency of vitamins - night blindness is typical for developing countries.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FM - Hygiena

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    67

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    32-33

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus