Pohlavní rozdíly v potravinových preferencích u adolescentů ? přenášejí se i do konzumace?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F12%3A00064943" target="_blank" >RIV/00216224:14110/12:00064943 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00159816:_____/12:#0000919
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Pohlavní rozdíly v potravinových preferencích u adolescentů ? přenášejí se i do konzumace?
Popis výsledku v původním jazyce
Úvod: Výživa výrazně ovlivňuje zdraví, a proto je důležité poznat faktory, určující výběr a složení stravy. Patří mezi ně chuťové, respektive potravinové preference. Cílem studie bylo zjistit, zda se liší potravinové preference mezi oběma pohlavími, a dojaké míry se preference promítají do konzumace. Metodika: V souboru 1655 dospívajících věku 15 let v oblasti Brna byly pomocí dotazníkového vyšetření zjišťovány jednak obliba (preference), jednak frekvence konzumace u 56 potravinových a nápojových položek, a následně byly analyzovány rozdíly mezi pohlavími. Výsledky: Potravinové preference se mezi pohlavími významně liší, přičemž preference dívek lze označit za výrazně zdravější. Z 10 nejoblíbenějších je v souladu se zdravou výživou u dívek 6 položek,u chlapců pouze 2 položky. Dívky výrazně pozitivněji vnímají zeleninu syrovou, cereální výrobky a čerstvé ovoce, a naopak výrazně negativněji vnímají sádlo, hamburger, uzeniny, červené maso, masné výrobky, vnitřnosti a sycené limonády.
Název v anglickém jazyce
Sexual diferences in food preferences in adolescents - are they projected into consuption?
Popis výsledku anglicky
Introduction: Nutrition greatly affects health, and therefore it is important to identify the factors determining the choice and composition of the diet. These include food preferences, liking. The aim of the study was to determine whether food preferences differ between both sexes, and how much they are reflected in the consumption. Methods: Both food preferences and consumption frequency for 56 foods and beverages were investigated by questionnaire examination in a sample of 1665 adolescents aged 15 years in Brno district. The differences between the sexes were subsequently analysed. Results: Food preferences differ significantly between the sexes and the preferences of the girls can be described as significantly healthier. From the top-ten list of the most preferred food, 6 items are consistent with healthy diet in girls, while only 2 items in boys.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FM - Hygiena
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/NR8841" target="_blank" >NR8841: Hodnocení účinků různých typů hormonálních kontraceptiv na biochemické ukazatele kardiovaskulárního rizika žen s rozdílným kuřáckým a výživovým chováním a možnosti jejich ovlivnění</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Praktický lékař
ISSN
0032-6739
e-ISSN
—
Svazek periodika
92
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
407-413
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—