Chirurgická terapie obezity z pohledu nutričního terapeuta
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F13%3A00068829" target="_blank" >RIV/00216224:14110/13:00068829 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Chirurgická terapie obezity z pohledu nutričního terapeuta
Popis výsledku v původním jazyce
Podle IASO má asi 1,5 miliardy osob BMI vyšší než 25 kg/m2, přičemž z toho 475 miliónu spadá do kategorie obézních. Obezita jako vážný celosvětový zdravotní problém vyžaduje komplexní léčbu, kterou je možné zajistit nízkoenergetickou dietou, fyzickou aktivitou, kognitivně-behaviorální terapií, farmakoterapií, a v případě selhání konzervativních postupů, i bariatrickou chirurgií. Uvádí se, že bariatrický zákrok je nejúčinnějším způsobem léčby pacientů se 3. stupněm obezity. Na druhé straně může tento druh chirurgické léčby ohrozit pacienty vznikem deficitu vitaminů, minerálních látek, stopových prvků i základních živin.
Název v anglickém jazyce
Surgical treatment of obesity from the perspective of dietitian
Popis výsledku anglicky
On the basis of International Association for the Study of Obesity 1.5 billion adults suffer from overweight or obesity. 475 million of them are obese. Obesity as a significant health problem facing the world today insists a comprehensive treatment. Themedical teatment consists of low-energy diet, physical activity, CBT, pharmacotherapy and, in case that these conservative methods fail, even obesity surgery. Supposedly obesity surgery is most effective treatment of obese class III patients. On the other hand obesity surgery can cause micronutrient and macronutrient deficiencies.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FE - Ostatní obory vnitřního lékařství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
68
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
71-74
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—