Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Potravinové preference 15letých ? studie ELSPAC

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F13%3A00070728" target="_blank" >RIV/00216224:14110/13:00070728 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00159816:_____/13:00060791

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Potravinové preference 15letých ? studie ELSPAC

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Chuťové a potravinové preference patří mezi faktory ovlivňující výživu dětí, její složení i energetický příjem. Geneticky dané chuťové preference působí, že výběr potravin obvykle příliš neodpovídá zásadám zdravé výživy. V období adolescence se potravinové preference dotvářejí a změny se týkají i výběru stravy. Cílem studie bylo posouzení potravinových preferencí u rozsáhlého souboru adolescentů, včetně zjištění, do jaké míry se preference promítají do skutečného výběru stravy. Výzkum byl proveden u 1655 dospívajících ve věku 15 let, v rámci studie ELSPAC v oblasti města Brna. U celkem 56 položek v 8 potravinových a 1 nápojové skupině byly dotazníkovými nástroji zjišťovány jednak preference, jednak frekvence konzumace. Preference nejsou příliš ve shoděse zdravou výživou, z nejoblíbenějších položek jí 60 % neodpovídá. Naopak řada doporučeníhodných potravin se nachází hluboko ve druhé polovině žebříčku preferencí.

  • Název v anglickém jazyce

    Food preferences in 15 years old children ? an ELSPAC study

  • Popis výsledku anglicky

    Taste and food preferences belong to factors influencing the nutrition of children, its composition and energy intake. Genetically determined taste preferences are responsible for the fact that food preferences rather do not correspond to principles of healthy nutrition. Food preferences mature in the period of adolescence and the changes concern even selection of food. The study investigated food preferences in a large group of adolescents and included the observation to what extent there preferences are projected into a real food selection. The research was performed in 1655 adolescents at the age of 15 years within the framework of an ELSPAC study in the area of Brno city. The preferences and frequencies of consumption were followed in 56 items altogether in 8 food and one drink groups using guided interviews. The preferences were not too well connected with healthy nutrition, showing disagreement in 60% of the most favored items.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FP - Ostatní lékařské obory

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Česko-slovenská pediatrie : časopis Pediatrické společnosti

  • ISSN

    0069-2328

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    68

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    139-148

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus