Konzumace slazených nápojů a kardiometabolické zdraví. Výsledky studie Kardiovize Brno 2030
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F23%3A00130362" target="_blank" >RIV/00216224:14110/23:00130362 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2024/03/Napoje14.pdf" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2024/03/Napoje14.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Konzumace slazených nápojů a kardiometabolické zdraví. Výsledky studie Kardiovize Brno 2030
Popis výsledku v původním jazyce
High consumption of sugar-sweetened beverages (SSBs) is associated with a high risk of cardiovascular disease. The last report on the prevalence of SSBs consumption in Czechia was 17 years ago. This study aims to determine the prevalence of SSBs consumption during 2020 and 2022 and its association with cardiometabolic biomarkers. In total, the prevalence of SSBs consumption by frequency was never 16.0%, occasional 64.1%, and daily 19.9%. Men consuming SSBs daily had higher waist circumference and visceral fat area than occasional and never consumers. These results represent an increase in the prevalence of SSBs consumption in the last two decades. Implementing policies with evidence-based interventions could reduce the consumption of SSBs, and promoting healthier beverage reformulations would benefit the population's health.
Název v anglickém jazyce
Sweetened beverage consumption and cardiometabolic health. Results of the Kardiovize Brno 2030 study.
Popis výsledku anglicky
High consumption of sugar-sweetened beverages (SSBs) is associated with a high risk of cardiovascular disease. The last report on the prevalence of SSBs consumption in Czechia was 17 years ago. This study aims to determine the prevalence of SSBs consumption during 2020 and 2022 and its association with cardiometabolic biomarkers. In total, the prevalence of SSBs consumption by frequency was never 16.0%, occasional 64.1%, and daily 19.9%. Men consuming SSBs daily had higher waist circumference and visceral fat area than occasional and never consumers. These results represent an increase in the prevalence of SSBs consumption in the last two decades. Implementing policies with evidence-based interventions could reduce the consumption of SSBs, and promoting healthier beverage reformulations would benefit the population's health.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
30304 - Public and environmental health
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
78
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
19-22
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—