<I>Macrococcus brunensis</I> sp. nov., <I>Macrococcus hajekii</I> sp. nov. and <I>Macrococcus lamae</I> sp. nov., from the skin of llamas
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F03%3A00008186" target="_blank" >RIV/00216224:14310/03:00008186 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
<I>Macrococcus brunensis</I> sp. nov., <I>Macrococcus hajekii</I> sp. nov. and <I>Macrococcus lamae</I> sp. nov., from the skin of llamas
Popis výsledku v původním jazyce
Eight strains of Gram-positive, catalase and oxidase positive cocci were isolated from the skin of llamas (Lama glama, L.) and characterized using a polyphasic approach. These strains were assigned to the genus Macrococcus on the basis of their phenotypic properties (resistance to bacitracin and sensitivity to furazolidone) and the DNA base content of the DNA (40 - 42 mol % G + C). Phylogenetic analysis based on 16S rDNA confirmed that the strains are members of the genus Macrococcus. They differed fromall hitherto described macrococcal species in their production of phosphatase, reduction of nitrate (most strains), their inability to produce acid from glycerol and to grow in 7.5 % NaCl. Ribotyping (EcoRI), macrorestriction analysis (XbaI) and fatty acid methyl ester analysis divided all strains from llamas into three stable clusters. Moreover, ribotyping differentiated the strains analyzed not only from previously described macrococcal species but from oxidase positive staphylococci
Název v anglickém jazyce
<I>Macrococcus brunensis</I> sp. nov., <I>Macrococcus hajekii</I> sp. nov. and <I>Macrococcus lamae</I> sp. nov., from the skin of llamas
Popis výsledku anglicky
Eight strains of Gram-positive, catalase and oxidase positive cocci were isolated from the skin of llamas (Lama glama, L.) and characterized using a polyphasic approach. These strains were assigned to the genus Macrococcus on the basis of their phenotypic properties (resistance to bacitracin and sensitivity to furazolidone) and the DNA base content of the DNA (40 - 42 mol % G + C). Phylogenetic analysis based on 16S rDNA confirmed that the strains are members of the genus Macrococcus. They differed fromall hitherto described macrococcal species in their production of phosphatase, reduction of nitrate (most strains), their inability to produce acid from glycerol and to grow in 7.5 % NaCl. Ribotyping (EcoRI), macrorestriction analysis (XbaI) and fatty acid methyl ester analysis divided all strains from llamas into three stable clusters. Moreover, ribotyping differentiated the strains analyzed not only from previously described macrococcal species but from oxidase positive staphylococci
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology
ISSN
1466-5026
e-ISSN
—
Svazek periodika
53
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
1647-1654
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—