Srovnání působení nízkofrekvenčního magnetického pole na bakterie Escherichia coli, Leclercia adecarboxylata a Staphylococcus aureus
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F04%3A00011203" target="_blank" >RIV/00216224:14310/04:00011203 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Comparison of the low-frequency magnetic field effects on bacteria Escherichia coli, Leclercia adecarboxylata and Staphylococcus aureus
Popis výsledku v původním jazyce
This work studies biological effects of low-frequency electromagnetic fields. We have exposed three different bacterial strains - Escherichia coli, Leclercia adecarboxylata and Staphylococcus aureus to the magnetic field (t < 30 min, Bm=10 mT, f = 50 Hz)in order to compare their viability (number of colony-forming units (CFU)). We have measured the dependence of CFU on time of exposure and on the value of the magnetic field induction Bm. Viability decreases with longer exposure time and/or higher induction Bm for all strains, but the quantity of the effect is strain-dependent. The highest decrease of the viability and the biggest magnetic field effect was observed with E. coli. The smallest magnetic field effect appears for S. aureus. From the measurement of the growth dynamics we have concluded that the decrease of the CFU starts immediately after the magnetic field was switched on.
Název v anglickém jazyce
Comparison of the low-frequency magnetic field effects on bacteria Escherichia coli, Leclercia adecarboxylata and Staphylococcus aureus
Popis výsledku anglicky
This work studies biological effects of low-frequency electromagnetic fields. We have exposed three different bacterial strains - Escherichia coli, Leclercia adecarboxylata and Staphylococcus aureus to the magnetic field (t < 30 min, Bm=10 mT, f = 50 Hz)in order to compare their viability (number of colony-forming units (CFU)). We have measured the dependence of CFU on time of exposure and on the value of the magnetic field induction Bm. Viability decreases with longer exposure time and/or higher induction Bm for all strains, but the quantity of the effect is strain-dependent. The highest decrease of the viability and the biggest magnetic field effect was observed with E. coli. The smallest magnetic field effect appears for S. aureus. From the measurement of the growth dynamics we have concluded that the decrease of the CFU starts immediately after the magnetic field was switched on.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
BO - Biofyzika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Bioelectrochemistry
ISSN
1567-5394
e-ISSN
—
Svazek periodika
2004
Číslo periodika v rámci svazku
63
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
337-341
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—