Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ribotypizace kmenů skupiny Lactobacillus casei izolovaných z mléčných výrobků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F05%3A00012712" target="_blank" >RIV/00216224:14310/05:00012712 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Ribotyping of Lactobacillus casei group strains isolated from dairy products

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A series of lactobacilli isolated from dairy products were characterized using biotyping and ribotyping with EcoRI and HindIII restriction enzymes. Biotyping assigned 14 strains as Lactobacillus casei, 6 strains as Lactobacillus paracasei subsp. paracasei and 12 as Lactobacillus rhamnosus. The obtained ribotype patterns separated all analysed strains into two clearly distinguished groups corresponding to L. rhamnosus and L. casei/L. paracasei subsp. paracasei species. The HindIII ribotypes of individualstrains representing these two groups were visually very similar. In contrast, EcoRI ribotyping revealed high intraspecies variability. All ribotypes of Lactobacillus casei and Lactobacillus paracasei subsp. paracasei dairy strains were very close and some strains even shared identical ribotype profiles. The type strains L. casei CCM 7088T (=ATCC 393T) and Lactobacillus zeae CCM 7069T revealing similar ribopatterns formed a separated subcluster using both restriction enzymes. In contras

  • Název v anglickém jazyce

    Ribotyping of Lactobacillus casei group strains isolated from dairy products

  • Popis výsledku anglicky

    A series of lactobacilli isolated from dairy products were characterized using biotyping and ribotyping with EcoRI and HindIII restriction enzymes. Biotyping assigned 14 strains as Lactobacillus casei, 6 strains as Lactobacillus paracasei subsp. paracasei and 12 as Lactobacillus rhamnosus. The obtained ribotype patterns separated all analysed strains into two clearly distinguished groups corresponding to L. rhamnosus and L. casei/L. paracasei subsp. paracasei species. The HindIII ribotypes of individualstrains representing these two groups were visually very similar. In contrast, EcoRI ribotyping revealed high intraspecies variability. All ribotypes of Lactobacillus casei and Lactobacillus paracasei subsp. paracasei dairy strains were very close and some strains even shared identical ribotype profiles. The type strains L. casei CCM 7088T (=ATCC 393T) and Lactobacillus zeae CCM 7069T revealing similar ribopatterns formed a separated subcluster using both restriction enzymes. In contras

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Folia Microbiologica

  • ISSN

    0015-5632

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    50

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    223-228

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus