Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Strukturni zaklad interakci mezi proteinem PA-IIL z Pseudomona aeruginosa a mlecnymi oligosacharidy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F05%3A00013769" target="_blank" >RIV/00216224:14310/05:00013769 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Structural basis for the interaction between human milk oligosaccharides and a bacterial protein, Pseudomonas aeruginosa lectin PA-IIL,

  • Popis výsledku v původním jazyce

    One of the mechanisms contributing to breast-feeding protection of the newborn against enteric diseases is related to the ability of human milk oligosaccharides to prevent attachment of pathogenic bacteria to the duodenual epithelium. Indeed, a variety of fucosylated oligosaccharides, specific to human milk, form part of the innate immune system. In this study, we demonstrate the specific blocking of PA-IIL, a fucose-binding lectin of the human pathogen Pseudomonas aeruginosa by milk oligosaccharides. Two fucosylated epitopes, Lewis a and 3-fucosyllactose (Lewis x glucose analogue) bind to the lectin with dissociation constants of 2.2 10-7 M and 3.6 10-7 M, respectively. Thermodynamic studies indicate that these interactions are dominated by enthalpy.The entropy contribution is slightly favourable when binding to fucose and to the highest affinity ligand, Lewis a. The high resolution X-ray structures of two complexes of PA-IIL with milk oligosaccharides allow the precise determination

  • Název v anglickém jazyce

    Structural basis for the interaction between human milk oligosaccharides and a bacterial protein, Pseudomonas aeruginosa lectin PA-IIL,

  • Popis výsledku anglicky

    One of the mechanisms contributing to breast-feeding protection of the newborn against enteric diseases is related to the ability of human milk oligosaccharides to prevent attachment of pathogenic bacteria to the duodenual epithelium. Indeed, a variety of fucosylated oligosaccharides, specific to human milk, form part of the innate immune system. In this study, we demonstrate the specific blocking of PA-IIL, a fucose-binding lectin of the human pathogen Pseudomonas aeruginosa by milk oligosaccharides. Two fucosylated epitopes, Lewis a and 3-fucosyllactose (Lewis x glucose analogue) bind to the lectin with dissociation constants of 2.2 10-7 M and 3.6 10-7 M, respectively. Thermodynamic studies indicate that these interactions are dominated by enthalpy.The entropy contribution is slightly favourable when binding to fucose and to the highest affinity ligand, Lewis a. The high resolution X-ray structures of two complexes of PA-IIL with milk oligosaccharides allow the precise determination

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LN00A016" target="_blank" >LN00A016: BIOMOLEKULÁRNÍ CENTRUM</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Biochemical Journal

  • ISSN

    0264-6021

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    389

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    325-332

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus