Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Analýza kapsaicinu pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s elektrochemickou detekcí

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F06%3A00015602" target="_blank" >RIV/00216224:14310/06:00015602 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Analýza kapsaicinu pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s elektrochemickou detekcí

  • Popis výsledku v původním jazyce

    ÚVOD Paprika (Capsicum, Solanaceae) je rostlina pocházející z Jižní a Střední Ameriky, která se stala součástí našeho jídelníčku. Indiáni znali papriku již před více jako čtyřmi tisíci lety a do Evropy ji přivezli Španělé. Z potravinářského hlediska můžeme papriku považovat jak za potravinu, tak za koření. Typickým znakem papriky je její pálivá chuť způsobená přítomností dusíkaté sloučeniny ze skupiny fenylalkylamidových alkaloidů kapsaicinu. Látka byla poprvé z papriky izolována v roce 1816 a za dalších třicet let dostala svoje jméno. Později se podařilo prokázat, že tato látka je odpovědná za pálivý pocit při styku se sliznicemi a zvyšuje sekreci žaludečních šťáv. Pravděpodobně nejpálivějším druhem papriky je habanero (Capsicum chinense). V naší práci jsme vyvinuli nový způsob detekce kapsaicinu založený na použití vysokoúčinné kapalinové chromatografie s elektrochemickým detektorem (HPLC-ED). VÝSLEDKY A DISKUSE V našich experimentech jsme se nejdříve zaměřili na studium základního e

  • Název v anglickém jazyce

    Analysis of capsaicin by high performance liquid chromatography with electrochemical detection

  • Popis výsledku anglicky

    Analysis of capsaicin by high performance liquid chromatography with electrochemical detection

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GP525%2F04%2FP132" target="_blank" >GP525/04/P132: Studium obranných mechanismů rostlin při stresu způsobeném těžkými kovy</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků VI. Pracovního setkání fyzikálních chemiků a elektrochemiků

  • ISBN

    80-210-3943-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    125

  • Strana od-do

    100-101

  • Název nakladatele

    Masarykova universita

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    7. 2. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku