Avidin a streptavidin - možnosti jejich elektroanalytického stanovení
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F06%3A00015747" target="_blank" >RIV/00216224:14310/06:00015747 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Avidin a streptavidin - možnosti jejich elektroanalytického stanovení
Popis výsledku v původním jazyce
Ve dvacátých letech minulého století byl z vaječného bílku ptáků izolován protein avidin (Green, 1990). Je to bazický glykoprotein skládající se ze čtyř podjednotek o celkové molekulové hmotnosti přibližně 58 kDa (isoelektrický bod je 9.5) (Green, 1990).Protein podobných vlastností jako avidin, který byl o pár let později izolován z bakterie (Streptomyces avidinii), byl označen jako streptavidin (Weber, et al., 1989). Tento protein se skládá (stejně jako avidin) ze čtyř podjednotek jeho molekulová hmotnost je přibližně 66 kDa (isoelektrický bod 6.1), přičemž neobsahuje žádné sacharidy ve své molekule oproti avidinu (Wilchek and Bayer, 1990). Zmíněné proteiny získaly své jméno podle dychtivosti (avidity) s jakou se vážou k biotinu (vitamin H). Bylo zjištěno, že disociační konstanta této vazby se pohybuje okolo 10-15 M. Této interakce je využito v mnoha typech avidin-biotinových technologií, jako je imunohistochemie, elektronové mikroskopie, ELISA, DNA hybridizace a konstrukce biosensor
Název v anglickém jazyce
Avidin and streptavidin - ways how they can be determined using electroanalytically techniques
Popis výsledku anglicky
Avidin, a minor constituent of egg white from reptiles, amphibians and birds, is a glycosylated and positively charged protein (at neutral pH), which usually forms tetramers. Few years later after discovering of avidin, the protein, whose sequence is evolutionary related to that of avidin, was isolated from bacteria Streptomyces avidinii. Avidin/streptavidin combines selectively with biotin. This interaction has been utilizing in many types of avidin-biotin technologies, such as imunohistochemistry, electron microscopy, ELISA, DNA hybridization and construction of biosensors. Suggesting of advantageous methods for the analysis of the avidin/streptavidin-biotin interaction is need. In this paper we describe the preparation of avidin- and avidin extract-modified CPEs for sensitive avidin detection in solution and in transgenic maize plants. We also describe the detection of streptavidin by means of the electrochemical method.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CG - Elektrochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GP525%2F04%2FP132" target="_blank" >GP525/04/P132: Studium obranných mechanismů rostlin při stresu způsobeném těžkými kovy</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Vyziva zvirat 2006 - PROTEINY
ISBN
80-7157-954-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
400
Strana od-do
194-200
Název nakladatele
Mendel University of Agriculture and Forestry in Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
6. 6. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—