Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Avidin a streptavidin - možnosti jejich elektroanalytického stanovení

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F06%3A00015747" target="_blank" >RIV/00216224:14310/06:00015747 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Avidin a streptavidin - možnosti jejich elektroanalytického stanovení

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ve dvacátých letech minulého století byl z vaječného bílku ptáků izolován protein avidin (Green, 1990). Je to bazický glykoprotein skládající se ze čtyř podjednotek o celkové molekulové hmotnosti přibližně 58 kDa (isoelektrický bod je 9.5) (Green, 1990).Protein podobných vlastností jako avidin, který byl o pár let později izolován z bakterie (Streptomyces avidinii), byl označen jako streptavidin (Weber, et al., 1989). Tento protein se skládá (stejně jako avidin) ze čtyř podjednotek jeho molekulová hmotnost je přibližně 66 kDa (isoelektrický bod 6.1), přičemž neobsahuje žádné sacharidy ve své molekule oproti avidinu (Wilchek and Bayer, 1990). Zmíněné proteiny získaly své jméno podle dychtivosti (avidity) s jakou se vážou k biotinu (vitamin H). Bylo zjištěno, že disociační konstanta této vazby se pohybuje okolo 10-15 M. Této interakce je využito v mnoha typech avidin-biotinových technologií, jako je imunohistochemie, elektronové mikroskopie, ELISA, DNA hybridizace a konstrukce biosensor

  • Název v anglickém jazyce

    Avidin and streptavidin - ways how they can be determined using electroanalytically techniques

  • Popis výsledku anglicky

    Avidin, a minor constituent of egg white from reptiles, amphibians and birds, is a glycosylated and positively charged protein (at neutral pH), which usually forms tetramers. Few years later after discovering of avidin, the protein, whose sequence is evolutionary related to that of avidin, was isolated from bacteria Streptomyces avidinii. Avidin/streptavidin combines selectively with biotin. This interaction has been utilizing in many types of avidin-biotin technologies, such as imunohistochemistry, electron microscopy, ELISA, DNA hybridization and construction of biosensors. Suggesting of advantageous methods for the analysis of the avidin/streptavidin-biotin interaction is need. In this paper we describe the preparation of avidin- and avidin extract-modified CPEs for sensitive avidin detection in solution and in transgenic maize plants. We also describe the detection of streptavidin by means of the electrochemical method.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CG - Elektrochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GP525%2F04%2FP132" target="_blank" >GP525/04/P132: Studium obranných mechanismů rostlin při stresu způsobeném těžkými kovy</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Vyziva zvirat 2006 - PROTEINY

  • ISBN

    80-7157-954-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    400

  • Strana od-do

    194-200

  • Název nakladatele

    Mendel University of Agriculture and Forestry in Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    6. 6. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku