Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Protonace Kresolové červeně v zamrzlých vodných roztocích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F06%3A00015811" target="_blank" >RIV/00216224:14310/06:00015811 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Enhanced Protonation of Cresol Red in Acidic Aqueous Solutions Caused by Freezing

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The protonation degree of cresol red (CR) in frozen aqueous solutions at 253 or 77 K, containing various acids (HF, HCl, HNO3, H2SO4, and p-toluenesulfonic acid), sodium hydroxide, NaCl, or NH4Cl, was examined using UV/Vis absorption spectroscopy. CR, aweak organic diacid, has been selected as a model system to study the acid-base interactions at the grain boundaries of ice. The multivariate curve resolution alternating least-squares method was used to determine the number and abundances of chemical species responsible for the overlaying absorption visible spectra measured. The results showed that the extent of CR protonation, enhanced in the solid state by 2-4 orders of magnitude in contrast to the liquid solution, is principally connected to an increase in the local concentration of acids. It was found that this enhancement was not very sensitive to either the freezing rate or the type of acid used and that CR apparently established an acid-base equilibrium prior to solidification.

  • Název v anglickém jazyce

    Enhanced Protonation of Cresol Red in Acidic Aqueous Solutions Caused by Freezing

  • Popis výsledku anglicky

    The protonation degree of cresol red (CR) in frozen aqueous solutions at 253 or 77 K, containing various acids (HF, HCl, HNO3, H2SO4, and p-toluenesulfonic acid), sodium hydroxide, NaCl, or NH4Cl, was examined using UV/Vis absorption spectroscopy. CR, aweak organic diacid, has been selected as a model system to study the acid-base interactions at the grain boundaries of ice. The multivariate curve resolution alternating least-squares method was used to determine the number and abundances of chemical species responsible for the overlaying absorption visible spectra measured. The results showed that the extent of CR protonation, enhanced in the solid state by 2-4 orders of magnitude in contrast to the liquid solution, is principally connected to an increase in the local concentration of acids. It was found that this enhancement was not very sensitive to either the freezing rate or the type of acid used and that CR apparently established an acid-base equilibrium prior to solidification.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CC - Organická chemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA205%2F05%2F0819" target="_blank" >GA205/05/0819: Environmentální důsledky fotochemických transformací v ledu a sněhu</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Physical Chemistry B

  • ISSN

    1089-5639

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    110

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    1277-1287

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus