Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vinařství v minulosti a v současnosti jako zdroj klimatologických poznatků v České republice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F08%3A00025306" target="_blank" >RIV/00216224:14310/08:00025306 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Historical and recent viticulture as a source of climatological knowledge in the Czech Repubulic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The cultivation of the vine (Vinis vinifera) that yields grapes for wine manufacture is strongly influenced by the weather. This relationship enables the use of historical viticultural data (e.g., the start date of the grape harvest, notes on wine quality and quantity) for the reconstruction of temperatures and weather extremes in past times. This paper summarises the basics of the relationship between viticulture and climate in the Czech Lands. We compile historical observations before AD 1500 and forthe 16th-18th centuries from various types of documentary evidence. The starting dates of the grape harvest in Znojmo for 1800-1890 are used for the reconstruction of Apríl-August temperatures in Brno. The quality of the wine from Bzenec (1800-1890), Znojmo (1802-1845) and Bohutice (1861-1912) is analysed with respect to temperatures corresponding to excellent, good, average and bad wine. Times of flowering and grape harvest are compared with temperatures at the Velké Pavlovice station f

  • Název v anglickém jazyce

    Historical and recent viticulture as a source of climatological knowledge in the Czech Repubulic

  • Popis výsledku anglicky

    The cultivation of the vine (Vinis vinifera) that yields grapes for wine manufacture is strongly influenced by the weather. This relationship enables the use of historical viticultural data (e.g., the start date of the grape harvest, notes on wine quality and quantity) for the reconstruction of temperatures and weather extremes in past times. This paper summarises the basics of the relationship between viticulture and climate in the Czech Lands. We compile historical observations before AD 1500 and forthe 16th-18th centuries from various types of documentary evidence. The starting dates of the grape harvest in Znojmo for 1800-1890 are used for the reconstruction of Apríl-August temperatures in Brno. The quality of the wine from Bzenec (1800-1890), Znojmo (1802-1845) and Bohutice (1861-1912) is analysed with respect to temperatures corresponding to excellent, good, average and bad wine. Times of flowering and grape harvest are compared with temperatures at the Velké Pavlovice station f

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    DG - Vědy o atmosféře, meteorologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA521%2F08%2F1682" target="_blank" >GA521/08/1682: Vliv klimatické variability a meteorologických extrémů na produkci vybraných plodin v letech 1801-2007</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Geografie - Sbornik Ceske geograficke spolecnosti

  • ISSN

    1212-0014

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    113

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    21

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000262028000002

  • EID výsledku v databázi Scopus