Yeast and its uses
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F12%3A00062239" target="_blank" >RIV/00216224:14310/12:00062239 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60193697:_____/12:#0000706
Výsledek na webu
<a href="http://www.kvasnyprumysl.cz/en/journal/2012/11-12/" target="_blank" >http://www.kvasnyprumysl.cz/en/journal/2012/11-12/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Yeast and its uses
Popis výsledku v původním jazyce
Yeasts are eukaryotic heterotrophic organisms belonging to fungi. In contrast to other eukaryotes yeasts possess thick and rigid cell wall. As a source of carbon and energy yeast can degrade sugars using two metabolic pathways: aerobic respiration and fermentation. Yeasts are used for various processes. The use of the yeast in food industry as baker´s yeast, fodder yeast, for the beer, wine and spirit production is of great importance. Modern biotechnologies use yeast for the production of various substances (vitamins, enzymes, antibiotics, amino acids, proteins). It can be genetically modified to gain new and more convenient properties and to produce desired compounds. Being relatively easy to handle (mutant isolation, gene transfer, cultivation) andof known genome, yeast is a suitable model organism for the study of physiological and metabolic processes and genetics of eukaryotes. However, some of the yeast genera belong to pathogens that are hazardous for immunocompromised people.
Název v anglickém jazyce
Yeast and its uses
Popis výsledku anglicky
Yeasts are eukaryotic heterotrophic organisms belonging to fungi. In contrast to other eukaryotes yeasts possess thick and rigid cell wall. As a source of carbon and energy yeast can degrade sugars using two metabolic pathways: aerobic respiration and fermentation. Yeasts are used for various processes. The use of the yeast in food industry as baker´s yeast, fodder yeast, for the beer, wine and spirit production is of great importance. Modern biotechnologies use yeast for the production of various substances (vitamins, enzymes, antibiotics, amino acids, proteins). It can be genetically modified to gain new and more convenient properties and to produce desired compounds. Being relatively easy to handle (mutant isolation, gene transfer, cultivation) andof known genome, yeast is a suitable model organism for the study of physiological and metabolic processes and genetics of eukaryotes. However, some of the yeast genera belong to pathogens that are hazardous for immunocompromised people.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
58
Číslo periodika v rámci svazku
11-12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
326-335
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—