Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Yeast and its uses

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F12%3A00062239" target="_blank" >RIV/00216224:14310/12:00062239 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60193697:_____/12:#0000706

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.kvasnyprumysl.cz/en/journal/2012/11-12/" target="_blank" >http://www.kvasnyprumysl.cz/en/journal/2012/11-12/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Yeast and its uses

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Yeasts are eukaryotic heterotrophic organisms belonging to fungi. In contrast to other eukaryotes yeasts possess thick and rigid cell wall. As a source of carbon and energy yeast can degrade sugars using two metabolic pathways: aerobic respiration and fermentation. Yeasts are used for various processes. The use of the yeast in food industry as baker´s yeast, fodder yeast, for the beer, wine and spirit production is of great importance. Modern biotechnologies use yeast for the production of various substances (vitamins, enzymes, antibiotics, amino acids, proteins). It can be genetically modified to gain new and more convenient properties and to produce desired compounds. Being relatively easy to handle (mutant isolation, gene transfer, cultivation) andof known genome, yeast is a suitable model organism for the study of physiological and metabolic processes and genetics of eukaryotes. However, some of the yeast genera belong to pathogens that are hazardous for immunocompromised people.

  • Název v anglickém jazyce

    Yeast and its uses

  • Popis výsledku anglicky

    Yeasts are eukaryotic heterotrophic organisms belonging to fungi. In contrast to other eukaryotes yeasts possess thick and rigid cell wall. As a source of carbon and energy yeast can degrade sugars using two metabolic pathways: aerobic respiration and fermentation. Yeasts are used for various processes. The use of the yeast in food industry as baker´s yeast, fodder yeast, for the beer, wine and spirit production is of great importance. Modern biotechnologies use yeast for the production of various substances (vitamins, enzymes, antibiotics, amino acids, proteins). It can be genetically modified to gain new and more convenient properties and to produce desired compounds. Being relatively easy to handle (mutant isolation, gene transfer, cultivation) andof known genome, yeast is a suitable model organism for the study of physiological and metabolic processes and genetics of eukaryotes. However, some of the yeast genera belong to pathogens that are hazardous for immunocompromised people.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Kvasný průmysl

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    58

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11-12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    326-335

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus