Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effects of experimentally increased in ovo lysozyme on egg hatchability, chicks immune response and phenotype in a precocial bird

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F15%3A00082750" target="_blank" >RIV/00216224:14310/15:00082750 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/jez.1935" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1002/jez.1935</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/jez.1935" target="_blank" >10.1002/jez.1935</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effects of experimentally increased in ovo lysozyme on egg hatchability, chicks immune response and phenotype in a precocial bird

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In birds, spectrum of egg white proteins deposited into the egg during its formation are thought to be essential maternal effects. Particularly, egg white lysozyme (LSM), exhibiting great between and within species variability, is considered to be essential for developing avian embryos due to its physiological, antimicrobial and innate immunodefence functions. However, there have been few studies investigating effects of LSM on early post-hatching phenotype, despite its broad physiological and protective role during embryogenesis. Here, we test how experimentally increased concentrations of egg white LSM affect hatchability in Japanese quail (Coturnix japonica) and chick phenotype immediately after hatching (particularly body weight, tarsus length, plasma LSM concentration and plasma complement activity). Chicks from eggs with increased LSM concentration displayed reduced tarsus length compared to chicks from control eggs while hatchability, body weight and plasma LSM concentration wer

  • Název v anglickém jazyce

    Effects of experimentally increased in ovo lysozyme on egg hatchability, chicks immune response and phenotype in a precocial bird

  • Popis výsledku anglicky

    In birds, spectrum of egg white proteins deposited into the egg during its formation are thought to be essential maternal effects. Particularly, egg white lysozyme (LSM), exhibiting great between and within species variability, is considered to be essential for developing avian embryos due to its physiological, antimicrobial and innate immunodefence functions. However, there have been few studies investigating effects of LSM on early post-hatching phenotype, despite its broad physiological and protective role during embryogenesis. Here, we test how experimentally increased concentrations of egg white LSM affect hatchability in Japanese quail (Coturnix japonica) and chick phenotype immediately after hatching (particularly body weight, tarsus length, plasma LSM concentration and plasma complement activity). Chicks from eggs with increased LSM concentration displayed reduced tarsus length compared to chicks from control eggs while hatchability, body weight and plasma LSM concentration wer

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    ED - Fyziologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Experimental Zoology, Part A

  • ISSN

    1932-5223

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    323

  • Číslo periodika v rámci svazku

    8

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    497-505

  • Kód UT WoS článku

    000360839200001

  • EID výsledku v databázi Scopus