Vliv genové exprese kvasinek na senzorický profil piva
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F15%3A00084471" target="_blank" >RIV/00216224:14310/15:00084471 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60193697:_____/15:#0001154
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv genové exprese kvasinek na senzorický profil piva
Popis výsledku v původním jazyce
V příspěvku budou prezentovány výsledky studie vlivu exprese vybraných genů (ATF1, ATF2, LgATF1, BAT1, BAT2, BAP2, ADH1, PAD1) na senzorický profil piva. Těkavé estery tvoří významnou skupinu aromatických látek v pivu a i při velmi malých změnách koncentrací a poměrů mohou dramaticky ovlivnit chuť a vůni piva. Aromaticky aktivní estery jsou produkovány kvasinkami během fermentace a je známo několik genů, které jsou zodpovědny za jejich produkci. Cílem této studie bylo porovnání chování svrchních a spodních pivovarských kvasinek za různých podmínek kvašení (mladina na ječné a pšeničné pivo, různé teploty).
Název v anglickém jazyce
Impact of the yeast gene expression on the sensorial profile of beer
Popis výsledku anglicky
We present the results of a study of the impact of yeast gene expression (ATF1, ATF2, LgATF1, BAT1, BAT2, BAP2, ADH1, PAD1) on the sensorial profile of beer. Volatile esters constitute an important group of aromatic compounds in beer and even minor changes in their concentration and mutual ratio may have dramatic effects on beer flavor. Aroma active esters are formed intracellularly by fermenting yeast cells and several genes are known that are involved in their production. The aim of this study was toinvestigate the behaviour of ale and lager yeast strains in both types of wort, barley and wheat, and at different fermentation temperatures.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů