Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv genové exprese kvasinek na senzorický profil piva

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F15%3A00084471" target="_blank" >RIV/00216224:14310/15:00084471 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60193697:_____/15:#0001154

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv genové exprese kvasinek na senzorický profil piva

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V příspěvku budou prezentovány výsledky studie vlivu exprese vybraných genů (ATF1, ATF2, LgATF1, BAT1, BAT2, BAP2, ADH1, PAD1) na senzorický profil piva. Těkavé estery tvoří významnou skupinu aromatických látek v pivu a i při velmi malých změnách koncentrací a poměrů mohou dramaticky ovlivnit chuť a vůni piva. Aromaticky aktivní estery jsou produkovány kvasinkami během fermentace a je známo několik genů, které jsou zodpovědny za jejich produkci. Cílem této studie bylo porovnání chování svrchních a spodních pivovarských kvasinek za různých podmínek kvašení (mladina na ječné a pšeničné pivo, různé teploty).

  • Název v anglickém jazyce

    Impact of the yeast gene expression on the sensorial profile of beer

  • Popis výsledku anglicky

    We present the results of a study of the impact of yeast gene expression (ATF1, ATF2, LgATF1, BAT1, BAT2, BAP2, ADH1, PAD1) on the sensorial profile of beer. Volatile esters constitute an important group of aromatic compounds in beer and even minor changes in their concentration and mutual ratio may have dramatic effects on beer flavor. Aroma active esters are formed intracellularly by fermenting yeast cells and several genes are known that are involved in their production. The aim of this study was toinvestigate the behaviour of ale and lager yeast strains in both types of wort, barley and wheat, and at different fermentation temperatures.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů