Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Optimization and influence of multi-hollow surface dielectric barrier discharge plasma operating conditions on the physical quality of peanut

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F19%3A00111137" target="_blank" >RIV/00216224:14310/19:00111137 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://link.springer.com/article/10.1140%2Fepjd%2Fe2019-90616-0" target="_blank" >https://link.springer.com/article/10.1140%2Fepjd%2Fe2019-90616-0</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1140/epjd/e2019-90616-0" target="_blank" >10.1140/epjd/e2019-90616-0</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Optimization and influence of multi-hollow surface dielectric barrier discharge plasma operating conditions on the physical quality of peanut

  • Popis výsledku v původním jazyce

    An experiment was conducted to investigate the effects of atmospheric pressure plasma generated by multi-hollow surface dielectric barrier discharges on physical quality of peanut (Arachis Hypogea L). Multi-hollow surface dielectric barrier discharge is a novel plasma device applicable in food industry applications due to the capacity of the generated plasma to treat the surface of food without changing the quality. Response surface methodology was used to optimize the plasma treatment for surface treatment as raw peanut forms over a range of power (10–40 W), air flow rate (0.5–20 L/min) and time (1–15 min). The weight loss, hardness, contact angle, color parameters, microstructure, and sensory quality evaluation were evaluated during plasma treatments and modeled by response surface methodology and compared the means. Second order polynomial model adequately described the plasma treated experimental data except for sensory attributes with an insignificant lack of fit (p &gt; 0.05). The result revealed that extreme conditions caused a decrease in L*,b*, hardness, contact angle, increased weight loss, color change and changed the microstructure of the treated peanuts.

  • Název v anglickém jazyce

    Optimization and influence of multi-hollow surface dielectric barrier discharge plasma operating conditions on the physical quality of peanut

  • Popis výsledku anglicky

    An experiment was conducted to investigate the effects of atmospheric pressure plasma generated by multi-hollow surface dielectric barrier discharges on physical quality of peanut (Arachis Hypogea L). Multi-hollow surface dielectric barrier discharge is a novel plasma device applicable in food industry applications due to the capacity of the generated plasma to treat the surface of food without changing the quality. Response surface methodology was used to optimize the plasma treatment for surface treatment as raw peanut forms over a range of power (10–40 W), air flow rate (0.5–20 L/min) and time (1–15 min). The weight loss, hardness, contact angle, color parameters, microstructure, and sensory quality evaluation were evaluated during plasma treatments and modeled by response surface methodology and compared the means. Second order polynomial model adequately described the plasma treated experimental data except for sensory attributes with an insignificant lack of fit (p &gt; 0.05). The result revealed that extreme conditions caused a decrease in L*,b*, hardness, contact angle, increased weight loss, color change and changed the microstructure of the treated peanuts.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10305 - Fluids and plasma physics (including surface physics)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1411" target="_blank" >LO1411: Rozvoj centra pro nízkonákladové plazmové a nanotechnologické povrchové úpravy</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    The European Physical Journal D

  • ISSN

    1434-6060

  • e-ISSN

    1434-6079

  • Svazek periodika

    73

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    16

  • Strana od-do

    1-16

  • Kód UT WoS článku

    000467644000004

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85065726824