Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Z historie cukrovarnictví na Moravě a ve Slezsku do roku 1918

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14410%2F15%3A00081542" target="_blank" >RIV/00216224:14410/15:00081542 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Z historie cukrovarnictví na Moravě a ve Slezsku do roku 1918

  • Popis výsledku v původním jazyce

    České cukrovarnictví prošlo v 19. století mimořádně dynamickým a rozporuplným vývojem, v němž se střídaly úspěchy s prohrami. V jeho průběhu sice stále vznikaly nové a nové cukrovary, ale současně mnohé po desítkách zanikaly. Postupně se cukrovarnictví stávalo na Moravě a ve Slezsku (a přirozeně i v Čechách) nejvýznamnějším odvětvím potravinářského průmyslu s výrazně exportním zaměřením. Výzkumná studie v první části jen orientačně přibližuje hlavní řepařské oblasti v moravskoslezské zemi a následně sepak zabývá zakladatelským obdobím cukrovarnictví na Moravě a ve Slezsku do hospodářské krize v roce 1873. Zakladatelské období je rozděleno do tří časových úseků.

  • Název v anglickém jazyce

    From History of Sugar Industry in Moravia and Silesia till 1918

  • Popis výsledku anglicky

    The Czech sugar industry experienced extremely dynamic and inconsistent development in the 19th century when success took turns with failury. New and new sugar refineries appeared, however, many of them ceased in tens. Gradually, sugar industry became the most important branch of food processing industry with predominant export focus in Moravia and Silesia (and Bohemia, naturaly). The first part of research study deals briefly with main sugar beet growing areas in Moravia and Silesia, then in describesa period of sugar industry founding in Moravia and Silesia till economic crisis in 1873. Founding period is divided into three periods.

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

    AB - Dějiny

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA409%2F09%2F1043" target="_blank" >GA409/09/1043: Agrární strana a cukrovarnictví v českých zemích (1918-1938)</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Mapa příběhů. Technické dědictví Moravy a Slezska

  • ISBN

    9788087896204

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    65-71

  • Počet stran knihy

    119

  • Název nakladatele

    Technické muzeum v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Kód UT WoS kapitoly