Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Characteristics of N-Glycosylation and Its Impact on the Molecular Behavior of Lupinus angustifolius ?-Conglutin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14740%2F23%3A00131565" target="_blank" >RIV/00216224:14740/23:00131565 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://pubs.acs.org/doi/epdf/10.1021/acs.jafc.3c00727" target="_blank" >https://pubs.acs.org/doi/epdf/10.1021/acs.jafc.3c00727</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.3c00727" target="_blank" >10.1021/acs.jafc.3c00727</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Characteristics of N-Glycosylation and Its Impact on the Molecular Behavior of Lupinus angustifolius ?-Conglutin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    a-Conglutin, a lupin seed protein, is an intriguing protein both in terms of the complexity of its molecular structure and a broad spectrum of unique health-promoting properties manifested in animal and human trials. Moreover, this protein is an evolutionary cornerstone whose physiological significance for the plant has not been determined yet. Herein, a comprehensive characterization of a-conglutin glycosylation is presented and includes the identification of the N-glycan-bearing site, the qualitative and quantitative composition of glycan-building saccharides, as well as the effect of oligosaccharide removal on structural and thermal stability. The obtained results indicate the presence of glycans belonging to different classes attached to the Asn98 residue. In addition, the detachment of the oligosaccharide significantly affects secondary structure composition, which disturbs the oligomerization process. The structural changes were also reflected in biophysical parameters, i.e., at a pH value of 4.5, an increase in a-conglutin thermal stability was observed for the deglycosylated monomeric form. Collectively, the presented results provide evidence of the high complexity of the post-translational maturation and suggest the possibility of a functional effect that glycosylation might have on a-conglutin structure integrity.

  • Název v anglickém jazyce

    Characteristics of N-Glycosylation and Its Impact on the Molecular Behavior of Lupinus angustifolius ?-Conglutin

  • Popis výsledku anglicky

    a-Conglutin, a lupin seed protein, is an intriguing protein both in terms of the complexity of its molecular structure and a broad spectrum of unique health-promoting properties manifested in animal and human trials. Moreover, this protein is an evolutionary cornerstone whose physiological significance for the plant has not been determined yet. Herein, a comprehensive characterization of a-conglutin glycosylation is presented and includes the identification of the N-glycan-bearing site, the qualitative and quantitative composition of glycan-building saccharides, as well as the effect of oligosaccharide removal on structural and thermal stability. The obtained results indicate the presence of glycans belonging to different classes attached to the Asn98 residue. In addition, the detachment of the oligosaccharide significantly affects secondary structure composition, which disturbs the oligomerization process. The structural changes were also reflected in biophysical parameters, i.e., at a pH value of 4.5, an increase in a-conglutin thermal stability was observed for the deglycosylated monomeric form. Collectively, the presented results provide evidence of the high complexity of the post-translational maturation and suggest the possibility of a functional effect that glycosylation might have on a-conglutin structure integrity.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY

  • ISSN

    0021-8561

  • e-ISSN

    1520-5118

  • Svazek periodika

    71

  • Číslo periodika v rámci svazku

    19

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    7359-7369

  • Kód UT WoS článku

    000986537100001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85159738458