Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vegetariánství jako specifický vztah člověka k masu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25210%2F23%3A39921019" target="_blank" >RIV/00216275:25210/23:39921019 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vegetariánství jako specifický vztah člověka k masu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vznik vegetariánství a jeho vývoj v českých zemích a Československu od konce 19. století do prvních desetiletí 20. století a jeho reflexe v dobové literatuře a tisku. Propagátorem vegetariánství v českých zemích byl Emanuel Salomon z Friedbergu. O vegetariánství a jeho přijetí veřejností se můžeme dočíst v dobových odborných knihách a časopisech. Zajímavým historickým pramenem, který reflektuje tento nový fenomén stravování, jsou první vegetariánské kuchařky. Ty se poprvé objevily na počátku 20. století.

  • Název v anglickém jazyce

    Vegetarianism as a man's specific relationship to meat

  • Popis výsledku anglicky

    The origin of vegetarianism and its development in the Czech lands and Czechoslovakia from the end of the 19th century to the first decades of the 20th century and its reflection in period literature and press. The promoter of vegetarianism in the Czech lands was Emanuel Salomon from Friedberg. We can read about Vegetarianism and its acceptance by the public in the period professional books and periodicals. An interesting historical source that reflects about this new eating phenomenon are the first vegetarian cookbooks. They first appeared at the beginning of the 20th century.

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    60101 - History (history of science and technology to be 6.3, history of specific sciences to be under the respective headings)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Zvířata a jejich lidé

  • ISBN

    978-80-246-5157-6

  • Počet stran výsledku

    15

  • Strana od-do

    "439 "- 454

  • Počet stran knihy

    535

  • Název nakladatele

    Karolinum

  • Místo vydání

    Praha

  • Kód UT WoS kapitoly