Přispívají nízké hladiny alpha-tokoferolu, beta-karotenu a vitamínu C k vyššímu riziku infarktu myokardu?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F03%3A00000873" target="_blank" >RIV/00216275:25310/03:00000873 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Přispívají nízké hladiny alpha-tokoferolu, beta-karotenu a vitamínu C k vyššímu riziku infarktu myokardu?
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem naší studie bylo porovnat sérové koncentrace antioxidačních vitamínů u nemocných s infarktem myokardu a kontrolní skupiny zdravých osob, dále tyto aktuální hladiny vitamínů u pardubické populace porovnat s koncentracemi doporučenými pro prevenci kardiovaskulárního onemocnění. Naše zjištění nízkých koncentrací antioxidačních vitamínů beta-karotenu a alfa-tokoferolu u nemocných s infarktem myokardu je v souladu s hypotézou, že tyto antioxidační vitamíny mají dlouhodobý vliv na snižování progrese aterosklerózy a nižší koncentrace těchto vitamínů zvyšují riziko ischemické choroby srdeční v naší populaci. Při porovnání hladin vitamínů zjištěných u pardubické populace s doporučenými hodnotami, byl nalezen největší deficit v případě beta-karotenu, menšív případě vitamínu E a pouze koncentrace vitamínu C byly v doporučených mezích.
Název v anglickém jazyce
May the significantly suboptimal levels of alpha-tocopherol, beta-carotene and vitamin C contribute to the increase of the risk of myocardial infarction?
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to estimate the serum concentrations of antioxidant vitamins in patients with the first acute myocardial infarction and healthy control group and to compare them with the concentrations recommended for prevention of cardiovascular disease. The detected low levels of antioxidant vitamins beta-carotene and aplha-tocopherol in case of patients with myocardial infarction are in accordance with the hypothesis that antioxidant vitamins have long-term effects in diminishing of atherosclerosis progression and that the lower antioxidant concentrations may increase risk of ischemic heart disease. When comparing antioxidant vitamin levels in population of Pardubice with the recommended concentrations, the major shortage was found in caseof beta-carotene, minor in case of vitamin E and only concentrations of vitamin C were in the recommended range.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
ED - Fyziologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA203%2F02%2F0023" target="_blank" >GA203/02/0023: Vývoj nových postupů pro vysoce spolehlivou analyt. kontrolu technol.,materiálů,potravin a život. prostř. a pro lékařskou diag. s využitím moderní instrumentace</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Monitorování cizorodých látek v životním prostředí V
ISBN
80-7194-617-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
143-149
Název nakladatele
Univerzita Pardubice
Místo vydání
Pardubice
Místo konání akce
Podivice
Datum konání akce
11. 4. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—