Vliv stravovacích zvyklostí na výskyt infarktu myokardu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F04%3A00001522" target="_blank" >RIV/00216275:25310/04:00001522 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv stravovacích zvyklostí na výskyt infarktu myokardu
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem naší studie bylo porovnat zastoupení jednotlivých rizikových faktorů ischemické choroby srdeční (ICHS) a s nimi souvisejících stravovacích zvyklostí u souboru nemocných s infarktem myokardu a u kontrolní skupiny osob bez kardiovaskulárního onemocnění. Do studie bylo zařazeno 50 nemocných v akutní fázi infarktu myokardu a 50 kontrolních zdravých jedinců. Koncentrace -tokoferolu a -karotenu byla měřena pomocí HPLC, koncentrace vitamínu C spektrofotometricky. Stravovací zvyklosti bylyzjištěny pomocí výživového dotazníku. Statistické hodnocení bylo provedeno nepárovým t-testem.Při porovnání klasických rizikových faktorů ICHS u skupiny nemocných a kontrolních osob se jako statisticky významný rizikový faktor projevil vyšší atherogenníindex, kouření cigaret a nižší hladiny antioxidačních vitamínů. Rozdílnost stravovacích zvyklostí nemocných a kontrolních osob byla potvrzena vyhodnocením výživových dotazníků. V souboru nemocných s infarktem myokardu se projevila nízká
Název v anglickém jazyce
Influence of dietary habits on occurance of acute myocardial infarction
Popis výsledku anglicky
The aim: The comparison of the occurrence of individual risk factors of CHD as well as of dietary habits in patients with acute myocardial infarction (AMI) and control group without cardiovascular disease.Methods: The studied groups included 50 patientsin acute phase of myocardial infarction and 50 healthy control individuals. Serum concentrations of -tocopherol and -carotene were determined by HPLC, concentration of ascorbic acid spectrophotometrically. Dietary habits were evaluated bythe dietary questionnaire. Statistical method: unpaired t-test, ADSTAT.Results: When comparing classical risk factors of CHD in AMI and control group neither serum level of total cholesterol nor BMI showed statistically significant difference. Statistically significant were higher atherogenic index, cigarette smoking and suboptimal levels of antioxidant vitamins in AMI group. Differences in dietary habits between patients and control group were confirmed by evaluation of dietary questio
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
ED - Fyziologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA203%2F02%2F0023" target="_blank" >GA203/02/0023: Vývoj nových postupů pro vysoce spolehlivou analyt. kontrolu technol.,materiálů,potravin a život. prostř. a pro lékařskou diag. s využitím moderní instrumentace</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Monitorování cizorodých látek v životním prostředí VI
ISBN
80-7194-722-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
161-170
Název nakladatele
Univerzita Pardubice
Místo vydání
Pardubice
Místo konání akce
Podivice
Datum konání akce
7. 4. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—