Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Snížení oxidačního stresu optimalizací diety může snižovat výskyt metabolického syndromu u obézních osob

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F07%3A00006353" target="_blank" >RIV/00216275:25310/07:00006353 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The diminishing of oxidative stress by diet optimization may reduce the occurrence of metabolic syndrome in obese persons.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Background. Metabolic syndrome (MS), associated with high cardiovascular morbidity and mortality, has increasing impact. The aim of our study was to evaluate the influence of diet optimization on oxidative stress and MS occurrence in obese patients. Methods. Oxidative stress markers (total amount of free radicals, malondialdehyde, allantoin, a-1antiproteinase, GSSG/GSH ratio), total antioxidant capacity and lipid standardised a-tocopherol were determined in obese patients with restricted energy intake with lowering dietary carbohydrates (A; n=15) and those with the same grade of obesity but not following dietary recommendations (B; n=17) and in 48 healthy controls. In patients we evaluated presence of MS according to NCEP ATPIII. Free radical concentration was determined by direct method based on chlorophyllin acceptance of electrons, total antioxidant capacity using kit TAS (Randox, UK), malondialdehyde and a-tocopherol by HPLC. Plasma levels of glucose, triglycerides, HDL-ch, LDL-ch,

  • Název v anglickém jazyce

    The diminishing of oxidative stress by diet optimization may reduce the occurrence of metabolic syndrome in obese persons.

  • Popis výsledku anglicky

    Background. Metabolic syndrome (MS), associated with high cardiovascular morbidity and mortality, has increasing impact. The aim of our study was to evaluate the influence of diet optimization on oxidative stress and MS occurrence in obese patients. Methods. Oxidative stress markers (total amount of free radicals, malondialdehyde, allantoin, a-1antiproteinase, GSSG/GSH ratio), total antioxidant capacity and lipid standardised a-tocopherol were determined in obese patients with restricted energy intake with lowering dietary carbohydrates (A; n=15) and those with the same grade of obesity but not following dietary recommendations (B; n=17) and in 48 healthy controls. In patients we evaluated presence of MS according to NCEP ATPIII. Free radical concentration was determined by direct method based on chlorophyllin acceptance of electrons, total antioxidant capacity using kit TAS (Randox, UK), malondialdehyde and a-tocopherol by HPLC. Plasma levels of glucose, triglycerides, HDL-ch, LDL-ch,

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    ED - Fyziologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/OC%20124" target="_blank" >OC 124: Vyhledávání fytochemických látek účinných v ochraně proti kardiovaskulárnímu onemocnění</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Clinical Chemistry and Laboratory Medicine

  • ISBN

  • ISSN

    1434-6621

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    "S152"

  • Název nakladatele

    Walter de Gruyter GmbH & Co. KG

  • Místo vydání

    Berlin

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku