Snížení oxidačního stresu optimalizací diety může snižovat výskyt metabolického syndromu u obézních osob
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F07%3A00006353" target="_blank" >RIV/00216275:25310/07:00006353 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The diminishing of oxidative stress by diet optimization may reduce the occurrence of metabolic syndrome in obese persons.
Popis výsledku v původním jazyce
Background. Metabolic syndrome (MS), associated with high cardiovascular morbidity and mortality, has increasing impact. The aim of our study was to evaluate the influence of diet optimization on oxidative stress and MS occurrence in obese patients. Methods. Oxidative stress markers (total amount of free radicals, malondialdehyde, allantoin, a-1antiproteinase, GSSG/GSH ratio), total antioxidant capacity and lipid standardised a-tocopherol were determined in obese patients with restricted energy intake with lowering dietary carbohydrates (A; n=15) and those with the same grade of obesity but not following dietary recommendations (B; n=17) and in 48 healthy controls. In patients we evaluated presence of MS according to NCEP ATPIII. Free radical concentration was determined by direct method based on chlorophyllin acceptance of electrons, total antioxidant capacity using kit TAS (Randox, UK), malondialdehyde and a-tocopherol by HPLC. Plasma levels of glucose, triglycerides, HDL-ch, LDL-ch,
Název v anglickém jazyce
The diminishing of oxidative stress by diet optimization may reduce the occurrence of metabolic syndrome in obese persons.
Popis výsledku anglicky
Background. Metabolic syndrome (MS), associated with high cardiovascular morbidity and mortality, has increasing impact. The aim of our study was to evaluate the influence of diet optimization on oxidative stress and MS occurrence in obese patients. Methods. Oxidative stress markers (total amount of free radicals, malondialdehyde, allantoin, a-1antiproteinase, GSSG/GSH ratio), total antioxidant capacity and lipid standardised a-tocopherol were determined in obese patients with restricted energy intake with lowering dietary carbohydrates (A; n=15) and those with the same grade of obesity but not following dietary recommendations (B; n=17) and in 48 healthy controls. In patients we evaluated presence of MS according to NCEP ATPIII. Free radical concentration was determined by direct method based on chlorophyllin acceptance of electrons, total antioxidant capacity using kit TAS (Randox, UK), malondialdehyde and a-tocopherol by HPLC. Plasma levels of glucose, triglycerides, HDL-ch, LDL-ch,
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
ED - Fyziologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/OC%20124" target="_blank" >OC 124: Vyhledávání fytochemických látek účinných v ochraně proti kardiovaskulárnímu onemocnění</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Clinical Chemistry and Laboratory Medicine
ISBN
—
ISSN
1434-6621
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
"S152"
Název nakladatele
Walter de Gruyter GmbH & Co. KG
Místo vydání
Berlin
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—