Relationship of variables affecting separation following transesterification of vegetable oil
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F09%3A00008490" target="_blank" >RIV/00216275:25310/09:00008490 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Relationship of variables affecting separation following transesterification of vegetable oil
Popis výsledku v původním jazyce
The transesterification of vegetable oils (rapeseed and sunflower oils were used) by low-molecular alkohol is the most-used method of biodiesel production. A heterogeneous reaction mixture is formed by transesterification, containing ester and glycerol phases. Biodiesel is gained by the sedimentation of this mixture. We have studied how the separation conditions (independent variables: amount of added water, intensity and time of stirring, etc.) affect the quantity and the quality of both phases (dependent variables). The reaction mixture presents a multivariable system; therefore, the statistical method Plackett?Burman was used for planning the experiments. Multidimensional linear regression was used for the description of the relation between independent and dependent variables. A mathematical model describing this relationship was created for both types of oil.
Název v anglickém jazyce
Relationship of variables affecting separation following transesterification of vegetable oil
Popis výsledku anglicky
The transesterification of vegetable oils (rapeseed and sunflower oils were used) by low-molecular alkohol is the most-used method of biodiesel production. A heterogeneous reaction mixture is formed by transesterification, containing ester and glycerol phases. Biodiesel is gained by the sedimentation of this mixture. We have studied how the separation conditions (independent variables: amount of added water, intensity and time of stirring, etc.) affect the quantity and the quality of both phases (dependent variables). The reaction mixture presents a multivariable system; therefore, the statistical method Plackett?Burman was used for planning the experiments. Multidimensional linear regression was used for the description of the relation between independent and dependent variables. A mathematical model describing this relationship was created for both types of oil.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CF - Fyzikální chemie a teoretická chemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
European Journal of Lipid Science and Technology
ISSN
1438-7697
e-ISSN
—
Svazek periodika
111
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000266538000011
EID výsledku v databázi Scopus
—