Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení deoxynivalenolu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F11%3A39892590" target="_blank" >RIV/00216275:25310/11:39892590 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení deoxynivalenolu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo stanovení deoxynivalenolu (DON) v ječmeni a ječmenném sladu metodou HPLC/UV/MS. Deoxynivalenol je jedním z nejčastějších mykotoxinů kontaminujících obilí a obilné výrobky v severním a mírném pásmu, tedy v Evropě a Severní Americe. Jednáse o sekundární metabolit produkovaný houbami z rodu Fusarium. Komise Evropských společností (EC) stanovila maximální limity pro DON v nezpracovaných obilninách na 1250 ?g/kg. Všechny vzorky byly analyzovány metodou HPLC/UV/MS. Před analýzou vyly vzorkyextrahovány a čištěny pomocí immunoafinitních kolonek. V této studii byly optimalizovány podmínky pro metodu HPLC, určení efektivity imunoafinitních kolonek a určení hodnoty limitu kvantifikace pomoví UV a MS detekce. Limit kvantifikace pro HPLC/UV a HPLC/MS metody byl 0.4 a 0.05 ?g/ml.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of Deoxynivalenol

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was determination of deoxynivalenol (DON) in bakery and barley malt using method HPLC/UV/MS. Deoxynivalenol is one of the most frequently detected mycotoxin contaminants in grain and grain products from northern temperate regions, i.e. Europe and North America. It is a secondary metabolite produced by funghi from the Fusarium genus. The commission of the European communities appointed maximum levels for DON in unprocessed cereals on 1250 ?g/kg. All samples were analysed by HPLC/UV/MS. Before analysis, samples were extracted and cleaned up using immunoaffinity columns (IAC). In this study have been optimised conditions for the HPLC method, determined the effectivity of IAC, determined the value of the limit of quantification. The limit of quantification for HPLC/UV and HPLC/MS methods were 0.4 and 0.05 ?g/ml.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků ze semináře Monitorování cizorodých látek v životním prostredí XIII.

  • ISBN

    978-80-7395-450-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    63-70

  • Název nakladatele

    Univerzita Pardubice

  • Místo vydání

    Pardubice

  • Místo konání akce

    Luka nad Jihlavou

  • Datum konání akce

    20. 9. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku