Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Glucomannan Hydrogels for Agrochemical Utilization

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F13%3A39896210" target="_blank" >RIV/00216275:25310/13:39896210 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Glucomannan Hydrogels for Agrochemical Utilization

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this work was to prepare and characterize hydrogels based on modified glucomannan for potential use for plant nutrition and soil moisture regulation. The starting material was glucomannan, which is a natural polysaccharide composed of repeating glucose and mannose units in a specific molar ratio. Glucomannan is industrially obtained from the plant Amorphophallus konjac, which is mainly grown in the southeastern part of Asia. Glucomannan was cross-linked, which was created by a three-dimensional network. As crosslinking agents were used trisodium trimetaphosphate, pentasodium tripolyphosphate or ethanol. Physicochemical properties were studied at the prepared glucomannan hydrogels, such as swelling in water and saturated solutions of (NH4)2SO4 and urea, the rate of swelling and drying, the solubility temperature dependence and the influence of number of swelling cycles on the water capacity of swollen hydrogel. The nutrient content in the hydrogel swollen in saturated solutio

  • Název v anglickém jazyce

    Glucomannan Hydrogels for Agrochemical Utilization

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was to prepare and characterize hydrogels based on modified glucomannan for potential use for plant nutrition and soil moisture regulation. The starting material was glucomannan, which is a natural polysaccharide composed of repeating glucose and mannose units in a specific molar ratio. Glucomannan is industrially obtained from the plant Amorphophallus konjac, which is mainly grown in the southeastern part of Asia. Glucomannan was cross-linked, which was created by a three-dimensional network. As crosslinking agents were used trisodium trimetaphosphate, pentasodium tripolyphosphate or ethanol. Physicochemical properties were studied at the prepared glucomannan hydrogels, such as swelling in water and saturated solutions of (NH4)2SO4 and urea, the rate of swelling and drying, the solubility temperature dependence and the influence of number of swelling cycles on the water capacity of swollen hydrogel. The nutrient content in the hydrogel swollen in saturated solutio

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CA - Anorganická chemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků studentské odborné konference Chemie je život 2013

  • ISBN

    978-80-214-4823-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    280-285

  • Název nakladatele

    Vysoké učení technické v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    6. 12. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku