Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Central Composite Design of Pressurised Hot Water Extraction Process for Extracting Capsaicinoids from Chili Peppers

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F15%3A39900148" target="_blank" >RIV/00216275:25310/15:39900148 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2014.12.008" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2014.12.008</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2014.12.008" target="_blank" >10.1016/j.jfca.2014.12.008</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Central Composite Design of Pressurised Hot Water Extraction Process for Extracting Capsaicinoids from Chili Peppers

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pressurised hot water extraction (PHWE) was applied to chilies in order to optimise extraction yield of capsaicinoids (capsaicin, dihydrocapsaicin, nordihydrocapsaicin, nonivamide). Determination of the optimum extraction procedure was performed by comparison of the yield of the extracts. Capsaicinoids content was determined by HPLC coupled with mass spectrometry. An optimisation study was performed using water as an extraction solvent at constant extraction pressure (20 MPa), extraction temperature ranging from 120 to 240 degrees C and static extraction time ranging from 5 to 60 min as independent variables. The optimum PHWE conditions for all response variables were estimated; however, PHWE conditions resulting in the highest recovery of capsaicinoids (20 MPa, 200 degrees C and 10 + 20 min of static extraction time) were chosen for comparison with a conventional Soxhlet extraction (SOX) in the case of seven chili pepper fruit samples (chili peppers of species Capsicum chinenses: Trin

  • Název v anglickém jazyce

    Central Composite Design of Pressurised Hot Water Extraction Process for Extracting Capsaicinoids from Chili Peppers

  • Popis výsledku anglicky

    Pressurised hot water extraction (PHWE) was applied to chilies in order to optimise extraction yield of capsaicinoids (capsaicin, dihydrocapsaicin, nordihydrocapsaicin, nonivamide). Determination of the optimum extraction procedure was performed by comparison of the yield of the extracts. Capsaicinoids content was determined by HPLC coupled with mass spectrometry. An optimisation study was performed using water as an extraction solvent at constant extraction pressure (20 MPa), extraction temperature ranging from 120 to 240 degrees C and static extraction time ranging from 5 to 60 min as independent variables. The optimum PHWE conditions for all response variables were estimated; however, PHWE conditions resulting in the highest recovery of capsaicinoids (20 MPa, 200 degrees C and 10 + 20 min of static extraction time) were chosen for comparison with a conventional Soxhlet extraction (SOX) in the case of seven chili pepper fruit samples (chili peppers of species Capsicum chinenses: Trin

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Composition and Analysis

  • ISSN

    0889-1575

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    40

  • Číslo periodika v rámci svazku

    June

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    32-38

  • Kód UT WoS článku

    000353179600006

  • EID výsledku v databázi Scopus