Stanovení vybraných organických kyselin v medovinách s využitím spektrofotometrických metod
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F15%3A39900478" target="_blank" >RIV/00216275:25310/15:39900478 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení vybraných organických kyselin v medovinách s využitím spektrofotometrických metod
Popis výsledku v původním jazyce
V této práce byla pozornost zaměřena na stanovení vybraných organických kyselin, konkrétně aminokyselin a fenolických kyselin. V první fázi práce byla vypracována spektrofotometrická metoda pro stanovení prolinu jako nejvýznamnější aminokyseliny obsaženév medu a také v medovinách, které se z medu vyrábí. Tato spektrofotometrická metoda využívá tvorby barevného komplexu s ninhydrinem, jehož absorbance se měří při vlnové délce 510 nm a závisí na množství prolinu ve vzorku. Další skupinou sledovaných látek jsou fenolické kyseliny s antioxidačním účinkem. Antioxidanty se dostávají do lidského organismu spolu s potravou a jejich zdrojem může být i med a medovina. Další část práce byla proto zaměřena na stanovení fenolických kyselin a dalších fenolických látek s antioxidačními vlastnostmi pomocí tří spektrofotometrických technik. Nejprve byla stanovena antioxidační kapacita vzorků pomocí metod ABTS a DPPH založených na schopnosti antioxidantů zhášet syntetické radikály. Dále byl stanoven ce
Název v anglickém jazyce
Determination of selected organic acids in meads using spectrophotometric techniques
Popis výsledku anglicky
This work is focused on determination of selected organic acids, namely amino acids and phenolic acids. First, spectrophotometric method for determination of proline as the most significant amino acid in honey and also in meads was developed. This spectrophotometric method is based on color complex of proline with ninhydrin. Further, the antioxidant properties of phenolic acids were used for their determination. Two spectrophotometric methods, ABTS and DPPH, were used to measure the antioxidant capacityof the samples of mead. The total phenolic content was measured using Folin-Ciocalteau agent.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Studentská vědecká odborná činnost 2014/2015: sborník příspěvků
ISBN
978-80-7395-922-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
101-106
Název nakladatele
Univerzita Pardubice
Místo vydání
Pardubice
Místo konání akce
Pardubice
Datum konání akce
16. 6. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—