Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení vybraných organických kyselin v medovinách s využitím spektrofotometrických metod

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F15%3A39900478" target="_blank" >RIV/00216275:25310/15:39900478 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení vybraných organických kyselin v medovinách s využitím spektrofotometrických metod

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V této práce byla pozornost zaměřena na stanovení vybraných organických kyselin, konkrétně aminokyselin a fenolických kyselin. V první fázi práce byla vypracována spektrofotometrická metoda pro stanovení prolinu jako nejvýznamnější aminokyseliny obsaženév medu a také v medovinách, které se z medu vyrábí. Tato spektrofotometrická metoda využívá tvorby barevného komplexu s ninhydrinem, jehož absorbance se měří při vlnové délce 510 nm a závisí na množství prolinu ve vzorku. Další skupinou sledovaných látek jsou fenolické kyseliny s antioxidačním účinkem. Antioxidanty se dostávají do lidského organismu spolu s potravou a jejich zdrojem může být i med a medovina. Další část práce byla proto zaměřena na stanovení fenolických kyselin a dalších fenolických látek s antioxidačními vlastnostmi pomocí tří spektrofotometrických technik. Nejprve byla stanovena antioxidační kapacita vzorků pomocí metod ABTS a DPPH založených na schopnosti antioxidantů zhášet syntetické radikály. Dále byl stanoven ce

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of selected organic acids in meads using spectrophotometric techniques

  • Popis výsledku anglicky

    This work is focused on determination of selected organic acids, namely amino acids and phenolic acids. First, spectrophotometric method for determination of proline as the most significant amino acid in honey and also in meads was developed. This spectrophotometric method is based on color complex of proline with ninhydrin. Further, the antioxidant properties of phenolic acids were used for their determination. Two spectrophotometric methods, ABTS and DPPH, were used to measure the antioxidant capacityof the samples of mead. The total phenolic content was measured using Folin-Ciocalteau agent.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Studentská vědecká odborná činnost 2014/2015: sborník příspěvků

  • ISBN

    978-80-7395-922-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    101-106

  • Název nakladatele

    Univerzita Pardubice

  • Místo vydání

    Pardubice

  • Místo konání akce

    Pardubice

  • Datum konání akce

    16. 6. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku