Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Chlorine Dioxide Bleaching of Soda Rapeseed Pulp

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F17%3A39911270" target="_blank" >RIV/00216275:25310/17:39911270 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Chlorine Dioxide Bleaching of Soda Rapeseed Pulp

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Soda pulp cooked from rapeseed straw (Brassica napus L. convar. napus, winter line genotype Labrador) was subjected to a four-stage elemental chlorine-free bleaching under laboratory conditions. The bleaching sequence comprised three chlorine dioxide stages. The alkali extraction enhanced with hydrogen peroxide addition followed the first chlorine dioxide delignification. For comparison, kraft pulp cooked from a blend of spruce and pine was subjected to the same bleaching sequence D0EPD1D2. After each bleaching step, the optical and strength properties were measured. The preliminary results showed that bleachability of soda rapeseed pulp was lower in comparison with kraft softwood pulp for D0EPD1P bleaching sequence. The final brightness of 83.5 % ISO and 87.8 % ISO was achieved for soda and kraft pulps, respectively. However, the bleaching had a negative impact on the strength of soda rapeseed fibres. The zero-span breaking length decreased from 4.0 km to 3.3 km for unbleached and bleached soda pulps, respectively, while, for kraft softwood pulp, a decrease in fibre strength was not found.

  • Název v anglickém jazyce

    Chlorine Dioxide Bleaching of Soda Rapeseed Pulp

  • Popis výsledku anglicky

    Soda pulp cooked from rapeseed straw (Brassica napus L. convar. napus, winter line genotype Labrador) was subjected to a four-stage elemental chlorine-free bleaching under laboratory conditions. The bleaching sequence comprised three chlorine dioxide stages. The alkali extraction enhanced with hydrogen peroxide addition followed the first chlorine dioxide delignification. For comparison, kraft pulp cooked from a blend of spruce and pine was subjected to the same bleaching sequence D0EPD1D2. After each bleaching step, the optical and strength properties were measured. The preliminary results showed that bleachability of soda rapeseed pulp was lower in comparison with kraft softwood pulp for D0EPD1P bleaching sequence. The final brightness of 83.5 % ISO and 87.8 % ISO was achieved for soda and kraft pulps, respectively. However, the bleaching had a negative impact on the strength of soda rapeseed fibres. The zero-span breaking length decreased from 4.0 km to 3.3 km for unbleached and bleached soda pulps, respectively, while, for kraft softwood pulp, a decrease in fibre strength was not found.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20502 - Paper and wood

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Proceedings of the 5th International Conference on Chemical Technology

  • ISBN

    978-80-86238-65-4

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    "470 – 475"

  • Název nakladatele

    Česká společnost průmyslové chemie

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Mikulov

  • Datum konání akce

    10. 4. 2017

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku