Chlorine Dioxide Bleaching of Soda Rapeseed Pulp
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F17%3A39911270" target="_blank" >RIV/00216275:25310/17:39911270 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Chlorine Dioxide Bleaching of Soda Rapeseed Pulp
Popis výsledku v původním jazyce
Soda pulp cooked from rapeseed straw (Brassica napus L. convar. napus, winter line genotype Labrador) was subjected to a four-stage elemental chlorine-free bleaching under laboratory conditions. The bleaching sequence comprised three chlorine dioxide stages. The alkali extraction enhanced with hydrogen peroxide addition followed the first chlorine dioxide delignification. For comparison, kraft pulp cooked from a blend of spruce and pine was subjected to the same bleaching sequence D0EPD1D2. After each bleaching step, the optical and strength properties were measured. The preliminary results showed that bleachability of soda rapeseed pulp was lower in comparison with kraft softwood pulp for D0EPD1P bleaching sequence. The final brightness of 83.5 % ISO and 87.8 % ISO was achieved for soda and kraft pulps, respectively. However, the bleaching had a negative impact on the strength of soda rapeseed fibres. The zero-span breaking length decreased from 4.0 km to 3.3 km for unbleached and bleached soda pulps, respectively, while, for kraft softwood pulp, a decrease in fibre strength was not found.
Název v anglickém jazyce
Chlorine Dioxide Bleaching of Soda Rapeseed Pulp
Popis výsledku anglicky
Soda pulp cooked from rapeseed straw (Brassica napus L. convar. napus, winter line genotype Labrador) was subjected to a four-stage elemental chlorine-free bleaching under laboratory conditions. The bleaching sequence comprised three chlorine dioxide stages. The alkali extraction enhanced with hydrogen peroxide addition followed the first chlorine dioxide delignification. For comparison, kraft pulp cooked from a blend of spruce and pine was subjected to the same bleaching sequence D0EPD1D2. After each bleaching step, the optical and strength properties were measured. The preliminary results showed that bleachability of soda rapeseed pulp was lower in comparison with kraft softwood pulp for D0EPD1P bleaching sequence. The final brightness of 83.5 % ISO and 87.8 % ISO was achieved for soda and kraft pulps, respectively. However, the bleaching had a negative impact on the strength of soda rapeseed fibres. The zero-span breaking length decreased from 4.0 km to 3.3 km for unbleached and bleached soda pulps, respectively, while, for kraft softwood pulp, a decrease in fibre strength was not found.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
20502 - Paper and wood
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceedings of the 5th International Conference on Chemical Technology
ISBN
978-80-86238-65-4
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
"470 – 475"
Název nakladatele
Česká společnost průmyslové chemie
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Mikulov
Datum konání akce
10. 4. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—