Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hydrogels Based on Starch from Various Natural Sources: Synthesis and Characterization

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F21%3A39917503" target="_blank" >RIV/00216275:25310/21:39917503 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/star.202100051" target="_blank" >https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/star.202100051</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/star.202100051" target="_blank" >10.1002/star.202100051</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Hydrogels Based on Starch from Various Natural Sources: Synthesis and Characterization

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Hydrogels based on a graft copolymer of acrylic acid (AA) and acrylamide (AAm) on a backbone of starch, obtained from different natural sources, have been prepared and characterized for potential agricultural use, as soil moisture regulators and nutrient sources for plant nutrition. Five types of starch are used: corn, waxy corn, wheat, potato, and rice starch. Hydrogels are prepared by a solution polymerization method, in the presence of ammonium persulphate (PSA) as initiator and N,N&apos;-methylene-bis-acrylamide (MBA) as a cross-linking agent. Thermal and physico-chemical properties, such as thermogravimetry analysis and differential scanning calorimetry data and swelling properties of hydrogels, are observed. The influences of the cross-linking agent on the swelling ratio (SR) and solubility of prepared hydrogels are studied and optimized. The highest SR observed in water corresponded to non-cross-linked hydrogels prepared with waxy corn starch (780 g water per g dry matter), and the SR of these hydrogels in ammonium sulfate and calcium nitrate solutions are 9.6 and 1.2 g per g dry matter, respectively. Higher thermal stability is observed with cross-linked starch-g-(AA-AAm) hydrogels. The non-cross-linked hydrogels have a higher SR, but also have significant solubility in water.

  • Název v anglickém jazyce

    Hydrogels Based on Starch from Various Natural Sources: Synthesis and Characterization

  • Popis výsledku anglicky

    Hydrogels based on a graft copolymer of acrylic acid (AA) and acrylamide (AAm) on a backbone of starch, obtained from different natural sources, have been prepared and characterized for potential agricultural use, as soil moisture regulators and nutrient sources for plant nutrition. Five types of starch are used: corn, waxy corn, wheat, potato, and rice starch. Hydrogels are prepared by a solution polymerization method, in the presence of ammonium persulphate (PSA) as initiator and N,N&apos;-methylene-bis-acrylamide (MBA) as a cross-linking agent. Thermal and physico-chemical properties, such as thermogravimetry analysis and differential scanning calorimetry data and swelling properties of hydrogels, are observed. The influences of the cross-linking agent on the swelling ratio (SR) and solubility of prepared hydrogels are studied and optimized. The highest SR observed in water corresponded to non-cross-linked hydrogels prepared with waxy corn starch (780 g water per g dry matter), and the SR of these hydrogels in ammonium sulfate and calcium nitrate solutions are 9.6 and 1.2 g per g dry matter, respectively. Higher thermal stability is observed with cross-linked starch-g-(AA-AAm) hydrogels. The non-cross-linked hydrogels have a higher SR, but also have significant solubility in water.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LM2018103" target="_blank" >LM2018103: Výzkumná infrastruktura CEMNAT</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Starch = Starke

  • ISSN

    0038-9056

  • e-ISSN

    1521-379X

  • Svazek periodika

    73

  • Číslo periodika v rámci svazku

    9-10

  • Stát vydavatele periodika

    DE - Spolková republika Německo

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

    2100051

  • Kód UT WoS článku

    000660483600001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85107728020