Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The influence of vegetable oils composition on separation of transesterification products, especially quality of glycerol

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F21%3A39918017" target="_blank" >RIV/00216275:25310/21:39918017 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960148121007266?via%3Dihub" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960148121007266?via%3Dihub</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.renene.2021.05.050" target="_blank" >10.1016/j.renene.2021.05.050</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The influence of vegetable oils composition on separation of transesterification products, especially quality of glycerol

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The paper describes the properties of glycerol produced by transesterification, especially the ester content in the glycerol phase (ester losses) including the distribution of esters according to higher fatty acids. Glycerol, produced by transesterification of oil as a side product -the polar glycerol phase, is an important chemical raw material. The decreasing of ester losses is important because it (i) increases the ester yield and especially (ii) decreases the cost of glycerol purification. The transesterification of oils (rapeseed, olive, palm, sunflower and Camelina Sativa) with various distributions of fatty acids was carried out by methanol, ethanol and butanol including different transesterification stopping. The losses of ethyl and butyl esters are much higher than losses of methyl ester (approximately 2-3x). The dis-tribution of ethyl and butyl esters in the glycerol phase is the same as in the ester phase, whereas distribution of methyl ester is different and depends on the way of transesterification stopping. The reason is the different polarity of methyl esters, which depends on the type of fatty acid. The polarity increases with increasing of double bonds, i.e. the most soluble is methyl ester of linolenic acid in the glycerol phase. (c) 2021 Elsevier Ltd. All rights reserved.

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of vegetable oils composition on separation of transesterification products, especially quality of glycerol

  • Popis výsledku anglicky

    The paper describes the properties of glycerol produced by transesterification, especially the ester content in the glycerol phase (ester losses) including the distribution of esters according to higher fatty acids. Glycerol, produced by transesterification of oil as a side product -the polar glycerol phase, is an important chemical raw material. The decreasing of ester losses is important because it (i) increases the ester yield and especially (ii) decreases the cost of glycerol purification. The transesterification of oils (rapeseed, olive, palm, sunflower and Camelina Sativa) with various distributions of fatty acids was carried out by methanol, ethanol and butanol including different transesterification stopping. The losses of ethyl and butyl esters are much higher than losses of methyl ester (approximately 2-3x). The dis-tribution of ethyl and butyl esters in the glycerol phase is the same as in the ester phase, whereas distribution of methyl ester is different and depends on the way of transesterification stopping. The reason is the different polarity of methyl esters, which depends on the type of fatty acid. The polarity increases with increasing of double bonds, i.e. the most soluble is methyl ester of linolenic acid in the glycerol phase. (c) 2021 Elsevier Ltd. All rights reserved.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10403 - Physical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Renewable Energy

  • ISSN

    0960-1481

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    176

  • Číslo periodika v rámci svazku

    October

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    262-268

  • Kód UT WoS článku

    000660471800006

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85106559945