Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Bioaccessibility of Phenolics from Carob (Ceratonia siliqua L.) Pod Powder Prepared by Cryogenic and Vibratory Grinding

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F22%3A39918206" target="_blank" >RIV/00216275:25310/22:39918206 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814621029745" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814621029745</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.131968" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2021.131968</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Bioaccessibility of Phenolics from Carob (Ceratonia siliqua L.) Pod Powder Prepared by Cryogenic and Vibratory Grinding

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Carob pod powder prepared by cryogenic (CG) and vibratory grinding for 4 min (VG-4) and 8 min (VG-8) was evaluated for its antioxidant properties, and phenolic content. The bioaccessibility of phenolics was determined after the oral, gastric, and intestinal digestion phases in vitro. CG carob powder had a higher total phenolic content (6.46 mg gallic acid/g) and antioxidant capacities in terms of DPPH (15.60 mg Trolox/g) and ABTS (28.58 mg Trolox/g) assays. Quercitrin (44.54–64.68 μg/g) and cinnamic acid (27.48–31.40 μg/g) were the most abundant phenolics in all carob powder samples determined by liquid chromatography. The bioaccessibility of only ferulic acid (108%) had increased after digestion of the CG carob powder. Vibratory grinding (VG-4 and VG-8) improved the bioaccessibility of cinnamic acid (86–87%), vanillic acid (87–95%), quercitrin (33–34%), and naringenin (19–22%). A better bioaccessibility of phenolic constituents was observed for vibratory ground carob powder.

  • Název v anglickém jazyce

    Bioaccessibility of Phenolics from Carob (Ceratonia siliqua L.) Pod Powder Prepared by Cryogenic and Vibratory Grinding

  • Popis výsledku anglicky

    Carob pod powder prepared by cryogenic (CG) and vibratory grinding for 4 min (VG-4) and 8 min (VG-8) was evaluated for its antioxidant properties, and phenolic content. The bioaccessibility of phenolics was determined after the oral, gastric, and intestinal digestion phases in vitro. CG carob powder had a higher total phenolic content (6.46 mg gallic acid/g) and antioxidant capacities in terms of DPPH (15.60 mg Trolox/g) and ABTS (28.58 mg Trolox/g) assays. Quercitrin (44.54–64.68 μg/g) and cinnamic acid (27.48–31.40 μg/g) were the most abundant phenolics in all carob powder samples determined by liquid chromatography. The bioaccessibility of only ferulic acid (108%) had increased after digestion of the CG carob powder. Vibratory grinding (VG-4 and VG-8) improved the bioaccessibility of cinnamic acid (86–87%), vanillic acid (87–95%), quercitrin (33–34%), and naringenin (19–22%). A better bioaccessibility of phenolic constituents was observed for vibratory ground carob powder.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

    1873-7072

  • Svazek periodika

    377

  • Číslo periodika v rámci svazku

    May

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    131968

  • Kód UT WoS článku

    000741207500006

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85122205460