Bioaccessibility of Phenolics from Carob (Ceratonia siliqua L.) Pod Powder Prepared by Cryogenic and Vibratory Grinding
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F22%3A39918206" target="_blank" >RIV/00216275:25310/22:39918206 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814621029745" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814621029745</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.131968" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2021.131968</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Bioaccessibility of Phenolics from Carob (Ceratonia siliqua L.) Pod Powder Prepared by Cryogenic and Vibratory Grinding
Popis výsledku v původním jazyce
Carob pod powder prepared by cryogenic (CG) and vibratory grinding for 4 min (VG-4) and 8 min (VG-8) was evaluated for its antioxidant properties, and phenolic content. The bioaccessibility of phenolics was determined after the oral, gastric, and intestinal digestion phases in vitro. CG carob powder had a higher total phenolic content (6.46 mg gallic acid/g) and antioxidant capacities in terms of DPPH (15.60 mg Trolox/g) and ABTS (28.58 mg Trolox/g) assays. Quercitrin (44.54–64.68 μg/g) and cinnamic acid (27.48–31.40 μg/g) were the most abundant phenolics in all carob powder samples determined by liquid chromatography. The bioaccessibility of only ferulic acid (108%) had increased after digestion of the CG carob powder. Vibratory grinding (VG-4 and VG-8) improved the bioaccessibility of cinnamic acid (86–87%), vanillic acid (87–95%), quercitrin (33–34%), and naringenin (19–22%). A better bioaccessibility of phenolic constituents was observed for vibratory ground carob powder.
Název v anglickém jazyce
Bioaccessibility of Phenolics from Carob (Ceratonia siliqua L.) Pod Powder Prepared by Cryogenic and Vibratory Grinding
Popis výsledku anglicky
Carob pod powder prepared by cryogenic (CG) and vibratory grinding for 4 min (VG-4) and 8 min (VG-8) was evaluated for its antioxidant properties, and phenolic content. The bioaccessibility of phenolics was determined after the oral, gastric, and intestinal digestion phases in vitro. CG carob powder had a higher total phenolic content (6.46 mg gallic acid/g) and antioxidant capacities in terms of DPPH (15.60 mg Trolox/g) and ABTS (28.58 mg Trolox/g) assays. Quercitrin (44.54–64.68 μg/g) and cinnamic acid (27.48–31.40 μg/g) were the most abundant phenolics in all carob powder samples determined by liquid chromatography. The bioaccessibility of only ferulic acid (108%) had increased after digestion of the CG carob powder. Vibratory grinding (VG-4 and VG-8) improved the bioaccessibility of cinnamic acid (86–87%), vanillic acid (87–95%), quercitrin (33–34%), and naringenin (19–22%). A better bioaccessibility of phenolic constituents was observed for vibratory ground carob powder.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
1873-7072
Svazek periodika
377
Číslo periodika v rámci svazku
May
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
131968
Kód UT WoS článku
000741207500006
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85122205460