Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The Effect of Sample Pretreatment on the Anthocyanin Content in Czech Wild Elderberry (Sambucus nigra L.)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F23%3A39920533" target="_blank" >RIV/00216275:25310/23:39920533 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/1420-3049/28/18/6690" target="_blank" >https://www.mdpi.com/1420-3049/28/18/6690</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/molecules28186690" target="_blank" >10.3390/molecules28186690</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The Effect of Sample Pretreatment on the Anthocyanin Content in Czech Wild Elderberry (Sambucus nigra L.)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This work focusses on the analysis of anthocyanins present in wild Czech elderberries, using spectrophotometric methods and liquid chromatography. Spectrophotometric methods were used to determine antioxidant capacity, total phenolic content, and total anthocyanin content. Further, four major elderberry anthocyanins were determined using reversed-phase high-performance liquid chromatography with isocratic elution of 30% aqueous methanol with 5% of formic acid. All optimised methods were applied to the analysis of extracts prepared from frozen and dried elderberry fruit samples, and the results were evaluated using principal component analysis which clearly divided the samples into individual groups according to the sample pretreatment (frozen and dried samples). The frozen samples reached higher values of antioxidant capacity and total phenolic and anthocyanin contents compared to the dried samples, probably due to the degradation of anthocyanins during the drying process.

  • Název v anglickém jazyce

    The Effect of Sample Pretreatment on the Anthocyanin Content in Czech Wild Elderberry (Sambucus nigra L.)

  • Popis výsledku anglicky

    This work focusses on the analysis of anthocyanins present in wild Czech elderberries, using spectrophotometric methods and liquid chromatography. Spectrophotometric methods were used to determine antioxidant capacity, total phenolic content, and total anthocyanin content. Further, four major elderberry anthocyanins were determined using reversed-phase high-performance liquid chromatography with isocratic elution of 30% aqueous methanol with 5% of formic acid. All optimised methods were applied to the analysis of extracts prepared from frozen and dried elderberry fruit samples, and the results were evaluated using principal component analysis which clearly divided the samples into individual groups according to the sample pretreatment (frozen and dried samples). The frozen samples reached higher values of antioxidant capacity and total phenolic and anthocyanin contents compared to the dried samples, probably due to the degradation of anthocyanins during the drying process.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Molecules

  • ISSN

    1420-3049

  • e-ISSN

    1420-3049

  • Svazek periodika

    28

  • Číslo periodika v rámci svazku

    18

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

    6690

  • Kód UT WoS článku

    001074054400001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85172789358