Možnosti nutričního screeningu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25520%2F08%3A00007257" target="_blank" >RIV/00216275:25520/08:00007257 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216275:25520/09:00009400
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti nutričního screeningu
Popis výsledku v původním jazyce
Dobrý nutriční stav pacienta je jedním z předpokladů pro úspěšné hojení různých typů ran akutních i obtížně se hojících. K vytipování pacientů, kteří nejsou v dobrém nutričním stavu a mohou mít komplikace včetně prolongovaného hojení ran, slouží nutričníscreening. Během screeningu dojde ke třídění pacientů podle nutričního rizika. K dispozici jsou různé screeningové nástroje, kterých je velké množství. Většinou obsahují údaj o hmotnosti, BMI (Body Mass Index, index tělesné hmotnosti), neúmyslné zhubnutí za časový interval, omezení příjmu stravy. V přehledu jsou uvedeny ty nástroje, které jsou doporučovány odbornými mezinárodními společnostmi klinické výživy (ESPEN, BAPEN, ASPEN), např. MUST (Malnutrition Universal Screening Tool, NRS 2002 (NutritionalRisk Screening 2002), MNA (Mini Nutritional Assessment), SGA (Subjective Global Asssessment) a dotazníky (Nottinghamský dotazník). Přehled je doplněn pediatrickým nutričním skóre, které sestavila pracovní skupina Fakultní nemocnice Motol
Název v anglickém jazyce
Good nutritional status.
Popis výsledku anglicky
Good Nutritional Status is a Basic Underlying Condition for a Successful Healing of Different Types Wounds ? from Acute to Hard-to-heal Ones. A Nutritional Screening Helps to Identify Patients in a Poor Nutritional Status that can Cause Multiple ClinicalComplications Including a Prolonged Wound Healing. Patients are Divided According to their Nutritional Risk when Screened. There are Many Different Screening Tools at our Disposal. Mostly they are Based on Height and Weight, BMI (Body Mass Index), unitentional Weight Loss within a Time Period and Limited Dietary Intake. The Tools Recommended by International Societies for Clinical Nutrition (ESPEN, BAPEN, ASPEN), e.g. MUST (Malnutrition Universal Screening Tool, NRS 2002 (Nutritional Risk Screening 2002), MNA (Mini Nutritional Assessment), SGA (Subjective Global Asssessment) and questionnaires (Nottingham questionnaire) are Mentioned.in this Survey. Nutritional Score for Pediatric Patients was Designed by Working Group of the Hospital
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Hojení ran
ISSN
1802-6400
e-ISSN
—
Svazek periodika
2
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—