Brief evaluation of pleasantness of olfactory and trigeminal stimulants
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25520%2F10%3A39882888" target="_blank" >RIV/00216275:25520/10:39882888 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Brief evaluation of pleasantness of olfactory and trigeminal stimulants
Popis výsledku v původním jazyce
Objective: To evaluate a brief olfactory test based on pleasantness rating of olfactory and trigeminal stimulants. Participants: 60 subjects (48 healthy, 12 with olfactory loss) aged 16 to 81 years. Interventions: New Test of Odor Pleasantness (TOP) based on classification of odorants and trigeminal stimulants into four categories was compared with two standard tests of subjective olfactometry. Results: All three tests demonstrated significant mutual correlation (p less than 0.01), and subjects suffering from loss of olfaction scored lower than the healthy ones (p less than 0.01). Using exploratory factor analysis and cluster analysis, we found that healthy subjects classified odorants accurately according to the degree of their hedonic character. Conclusions: We conclude that the TOP offers similar outcomes as those standard tests of olfaction that are based on psychophysical testing.
Název v anglickém jazyce
Brief evaluation of pleasantness of olfactory and trigeminal stimulants
Popis výsledku anglicky
Objective: To evaluate a brief olfactory test based on pleasantness rating of olfactory and trigeminal stimulants. Participants: 60 subjects (48 healthy, 12 with olfactory loss) aged 16 to 81 years. Interventions: New Test of Odor Pleasantness (TOP) based on classification of odorants and trigeminal stimulants into four categories was compared with two standard tests of subjective olfactometry. Results: All three tests demonstrated significant mutual correlation (p less than 0.01), and subjects suffering from loss of olfaction scored lower than the healthy ones (p less than 0.01). Using exploratory factor analysis and cluster analysis, we found that healthy subjects classified odorants accurately according to the degree of their hedonic character. Conclusions: We conclude that the TOP offers similar outcomes as those standard tests of olfaction that are based on psychophysical testing.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FF - ORL, oftalmologie, stomatologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1A8667" target="_blank" >1A8667: Vyšetření čichu se zaměřením na pracující v chemickém provozu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Archives of Otolaryngology - Head & Neck Surgery
ISSN
0886-4470
e-ISSN
—
Svazek periodika
136
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—