Nestability sprejů typu effervescent, porovnání dvou měřících metod a vliv provozních podmínek
Popis výsledku
Dvě různé metody byly použity pro měření nestabilit spreje generovaného tryskou typu effervescent a vyhodnocení vlivu provozních podmínek, režimu dvoufázovéhon toku uvnitř trysky a poloze ve spreji. První metoda je založena na měření tlakových pulzací uvnitř směšovací komory trysky. Tato nová metoda je zde popsána a aplikována. Výsledky ukazují rostoucí nestability spreje při poklesu GLR. Druhá metoda vyvinutá Edvardem a Marxem využívá statistické vyhodnocení intervalu mezi dopadem kapek spreje v měřícíím objemu PDA analyzátoru. Ne zcela identické výsledky ukazují na vývin nestabilit po výtoku z trysky. Sprej je více nestabilní na hranách a ve větší vzdálenosti od trysky, což je ve shodě se zjištěním jiných autorů
Klíčová slova
effervescent atomizerspray qualityspray unsteadiness quantificationmeasurement method
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Unsteadiness in Effervescent Sprays, A Comparison of Two Measurement Methods and the Influence of Operation Conditions
Popis výsledku v původním jazyce
Two different methods were used to quantify the unsteadiness of effervescent atomizer generated spray in relation to operational conditions, two-phase flow pattern inside the atomizer mixing chamber and position in spray. The first method is based on measurement of pressure fluctuations in atomizer mixing chamber. This novel method was derived and applied here. Results show that decrease in GLR causes the nozzle to become more unsteady. Steady behaviour under dispersed and annular internal flow and tenddency to unsteadiness when the flow shifts from frothy to bubbly can be seen on the two-phase flow maps. The second method, developed by Edvard and Marx, uses a comparison of measured interparticle arrival time distribution with theoretical distributionfunction modelled as inhomogeneous Poisson process. Not fully identical results with those in previous case in relation to the atomizer operation conditions show the spray unsteadiness development after discharge. Spray is more unsteady at
Název v anglickém jazyce
Unsteadiness in Effervescent Sprays, A Comparison of Two Measurement Methods and the Influence of Operation Conditions
Popis výsledku anglicky
Two different methods were used to quantify the unsteadiness of effervescent atomizer generated spray in relation to operational conditions, two-phase flow pattern inside the atomizer mixing chamber and position in spray. The first method is based on measurement of pressure fluctuations in atomizer mixing chamber. This novel method was derived and applied here. Results show that decrease in GLR causes the nozzle to become more unsteady. Steady behaviour under dispersed and annular internal flow and tenddency to unsteadiness when the flow shifts from frothy to bubbly can be seen on the two-phase flow maps. The second method, developed by Edvard and Marx, uses a comparison of measured interparticle arrival time distribution with theoretical distributionfunction modelled as inhomogeneous Poisson process. Not fully identical results with those in previous case in relation to the atomizer operation conditions show the spray unsteadiness development after discharge. Spray is more unsteady at
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
BK - Mechanika tekutin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
GP101/03/P020: Experimentální výzkum nestabilit sprejů generovaných effervescent tryskami
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceedings of International Symposium on Heat and Mass Transfer in Spray Systems
ISBN
1-56700-223-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
55-57
Název nakladatele
International Centre for Heat and Mass Transfer
Místo vydání
Ankara, Turkey
Místo konání akce
Antalya, Turkey
Datum konání akce
5. 6. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—
Základní informace
Druh výsledku
D - Stať ve sborníku
CEP
BK - Mechanika tekutin
Rok uplatnění
2005