Increasing energy efficiency of milk product batch sterilisation
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26210%2F18%3APU133759" target="_blank" >RIV/00216305:26210/18:PU133759 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0360544218317560" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0360544218317560</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.energy.2018.09.002" target="_blank" >10.1016/j.energy.2018.09.002</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Increasing energy efficiency of milk product batch sterilisation
Popis výsledku v původním jazyce
The food industry is a large energy consumer and most heat demands in food processing are low-temperature. The aim of this study is to develop and simulate innovative retrofits or redesigns that unlock the heat recovery potential of industrial batch sterilisation processes. The case study focuses on the whey cream process, although the method and results apply to similar batch sterilisation processes. The initial situation is compared to energy efficient designs based on “Energy Storage” and “Rescheduling”. Using a thermodynamic model, including the control system, the dynamic behaviour is simulated. The results show a high energy saving potential of up to 83%, faster processing with up to 60% timesaving, and favourable economics for the proposed novel designs.
Název v anglickém jazyce
Increasing energy efficiency of milk product batch sterilisation
Popis výsledku anglicky
The food industry is a large energy consumer and most heat demands in food processing are low-temperature. The aim of this study is to develop and simulate innovative retrofits or redesigns that unlock the heat recovery potential of industrial batch sterilisation processes. The case study focuses on the whey cream process, although the method and results apply to similar batch sterilisation processes. The initial situation is compared to energy efficient designs based on “Energy Storage” and “Rescheduling”. Using a thermodynamic model, including the control system, the dynamic behaviour is simulated. The results show a high energy saving potential of up to 83%, faster processing with up to 60% timesaving, and favourable economics for the proposed novel designs.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
20402 - Chemical process engineering
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EF15_003%2F0000456" target="_blank" >EF15_003/0000456: Laboratoř integrace procesů pro trvalou udržitelnost</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Energy
ISSN
0360-5442
e-ISSN
1873-6785
Svazek periodika
neuveden
Číslo periodika v rámci svazku
164
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
995-1010
Kód UT WoS článku
000448098600076
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85054622716