Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Increasing energy efficiency of milk product batch sterilisation

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26210%2F18%3APU133759" target="_blank" >RIV/00216305:26210/18:PU133759 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0360544218317560" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0360544218317560</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.energy.2018.09.002" target="_blank" >10.1016/j.energy.2018.09.002</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Increasing energy efficiency of milk product batch sterilisation

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The food industry is a large energy consumer and most heat demands in food processing are low-temperature. The aim of this study is to develop and simulate innovative retrofits or redesigns that unlock the heat recovery potential of industrial batch sterilisation processes. The case study focuses on the whey cream process, although the method and results apply to similar batch sterilisation processes. The initial situation is compared to energy efficient designs based on “Energy Storage” and “Rescheduling”. Using a thermodynamic model, including the control system, the dynamic behaviour is simulated. The results show a high energy saving potential of up to 83%, faster processing with up to 60% timesaving, and favourable economics for the proposed novel designs.

  • Název v anglickém jazyce

    Increasing energy efficiency of milk product batch sterilisation

  • Popis výsledku anglicky

    The food industry is a large energy consumer and most heat demands in food processing are low-temperature. The aim of this study is to develop and simulate innovative retrofits or redesigns that unlock the heat recovery potential of industrial batch sterilisation processes. The case study focuses on the whey cream process, although the method and results apply to similar batch sterilisation processes. The initial situation is compared to energy efficient designs based on “Energy Storage” and “Rescheduling”. Using a thermodynamic model, including the control system, the dynamic behaviour is simulated. The results show a high energy saving potential of up to 83%, faster processing with up to 60% timesaving, and favourable economics for the proposed novel designs.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20402 - Chemical process engineering

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EF15_003%2F0000456" target="_blank" >EF15_003/0000456: Laboratoř integrace procesů pro trvalou udržitelnost</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Energy

  • ISSN

    0360-5442

  • e-ISSN

    1873-6785

  • Svazek periodika

    neuveden

  • Číslo periodika v rámci svazku

    164

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    995-1010

  • Kód UT WoS článku

    000448098600076

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85054622716