Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Non-Newtonian shear-thinning liquids: their effect on droplet size spectrum of different atomization techniques

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26210%2F23%3APU150021" target="_blank" >RIV/00216305:26210/23:PU150021 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.ilass-asia2023.org/Proceedings.asp" target="_blank" >http://www.ilass-asia2023.org/Proceedings.asp</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Non-Newtonian shear-thinning liquids: their effect on droplet size spectrum of different atomization techniques

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The atomization of liquids plays a crucial role in numerous industrial processes and there is still a lot of unknowns about the atomization process of non-Newtonian liquids for effervescent atomizers (EF) and hollow cone pressure swirl atomizer (HC). Non-Newtonian liquids and dilute polymer solutions, characterized by shear-thinning properties, tend to generate narrower drop sizes compared to Newtonian liquids across a broader range of operational conditions [2]. Furthermore, it indicates that these liquids exhibit distinct Relative Span Factors (RSF) [3]. Non-Newtonian liquids can be made by adding polymers to deionized water, such as Xanthan Gum [1] and Guar Gum which are food additives. To properly characterize the non-Newtonian features, we will compare these liquids with a Newtonian liquid that has the same zero shear viscosity.

  • Název v anglickém jazyce

    Non-Newtonian shear-thinning liquids: their effect on droplet size spectrum of different atomization techniques

  • Popis výsledku anglicky

    The atomization of liquids plays a crucial role in numerous industrial processes and there is still a lot of unknowns about the atomization process of non-Newtonian liquids for effervescent atomizers (EF) and hollow cone pressure swirl atomizer (HC). Non-Newtonian liquids and dilute polymer solutions, characterized by shear-thinning properties, tend to generate narrower drop sizes compared to Newtonian liquids across a broader range of operational conditions [2]. Furthermore, it indicates that these liquids exhibit distinct Relative Span Factors (RSF) [3]. Non-Newtonian liquids can be made by adding polymers to deionized water, such as Xanthan Gum [1] and Guar Gum which are food additives. To properly characterize the non-Newtonian features, we will compare these liquids with a Newtonian liquid that has the same zero shear viscosity.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10305 - Fluids and plasma physics (including surface physics)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA22-17806S" target="_blank" >GA22-17806S: Pokročilé systémy s kapalnými filmy a spreji pro čištění a sorpci plynů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů