Correlation of humic substances chemical properties and their thermo-oxidative degradation kinetics. Part 1. Arrhenius equation as the temperature function
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F09%3APU83580" target="_blank" >RIV/00216305:26310/09:PU83580 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Correlation of humic substances chemical properties and their thermo-oxidative degradation kinetics. Part 1. Arrhenius equation as the temperature function
Popis výsledku v původním jazyce
Application of the Arrhenius equation as the temperature function in modeling of the degradation kinetics of humic substances brought a high positive Pearson correlation coefficient with the carbon content and a reasonable negative correlation with the oxygen content. Ratio C/H indicating the aromaticity degree of humic samples did not show any significant correlation. Relatively high value of correlation coefficients provided also O + N and ratios C/(O + N) and C/O, respectively. In contrast, H, N content and natural and heat generated free radical content and their ratio gave substantially lower correlation coefficients. The latter indicates that free radicals are probably not the main reason of the collapse of the secondary tructure of humic substances leading to their degradation.
Název v anglickém jazyce
Correlation of humic substances chemical properties and their thermo-oxidative degradation kinetics. Part 1. Arrhenius equation as the temperature function
Popis výsledku anglicky
Application of the Arrhenius equation as the temperature function in modeling of the degradation kinetics of humic substances brought a high positive Pearson correlation coefficient with the carbon content and a reasonable negative correlation with the oxygen content. Ratio C/H indicating the aromaticity degree of humic samples did not show any significant correlation. Relatively high value of correlation coefficients provided also O + N and ratios C/(O + N) and C/O, respectively. In contrast, H, N content and natural and heat generated free radical content and their ratio gave substantially lower correlation coefficients. The latter indicates that free radicals are probably not the main reason of the collapse of the secondary tructure of humic substances leading to their degradation.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CF - Fyzikální chemie a teoretická chemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GP104%2F05%2FP513" target="_blank" >GP104/05/P513: Stabilita huminových kyselin</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Thermal Analysis and Calorimetry
ISSN
1388-6150
e-ISSN
—
Svazek periodika
98
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
HU - Maďarsko
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000271282000029
EID výsledku v databázi Scopus
—