Non-selective and selective isolation of DNA from food matrices and other real samples by magnetic particles
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F09%3APU87650" target="_blank" >RIV/00216305:26310/09:PU87650 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Non-selective and selective isolation of DNA from food matrices and other real samples by magnetic particles
Popis výsledku v původním jazyce
Recent research has been focused on the development of innovative magnetic micrometer-sized particles for specific applications in DNA analysis in food matrices and other real samples.Carboxyl group-containing magnetic nonporous hydrophilic poly(2-hydroxyethyl methacrylate-co-glycidyl methacrylate) (P(HEMA-co-GMA)) microspheres were used for non-selective isolation of whole DNA from the sample. This procedure was used for PCR-ready DNA isolation and identification of Lactobacillus, Bifidobacterium and psychrotrophic bacteria in different dairy products or sediments. The magnetic microparticles P(HEMA-co-GMA) functionalised with streptavidin were used for immobilisation of biotinylated DNA probe and for selective isolation of target DNA from complex samples (e.g. food supplements) using DNA/DNA hybridisation. Isolation of target DNA was verified by PCR using genus-specific primers R16-1 and LblMA-rev (Dubernet et al., 2002) in food supplements.
Název v anglickém jazyce
Non-selective and selective isolation of DNA from food matrices and other real samples by magnetic particles
Popis výsledku anglicky
Recent research has been focused on the development of innovative magnetic micrometer-sized particles for specific applications in DNA analysis in food matrices and other real samples.Carboxyl group-containing magnetic nonporous hydrophilic poly(2-hydroxyethyl methacrylate-co-glycidyl methacrylate) (P(HEMA-co-GMA)) microspheres were used for non-selective isolation of whole DNA from the sample. This procedure was used for PCR-ready DNA isolation and identification of Lactobacillus, Bifidobacterium and psychrotrophic bacteria in different dairy products or sediments. The magnetic microparticles P(HEMA-co-GMA) functionalised with streptavidin were used for immobilisation of biotinylated DNA probe and for selective isolation of target DNA from complex samples (e.g. food supplements) using DNA/DNA hybridisation. Isolation of target DNA was verified by PCR using genus-specific primers R16-1 and LblMA-rev (Dubernet et al., 2002) in food supplements.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B08070" target="_blank" >2B08070: Vývoj nového moderního biotechnologického postupu umožňujícího účinnější způsob využívání odpadních vod z mlékárenského průmyslu jako materiálového zdroje pro výrobu vodíku</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů