Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antioxidant activity depends on the type of pro-oxidant

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F10%3APU87929" target="_blank" >RIV/00216305:26310/10:PU87929 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Antioxidant activity depends on the type of pro-oxidant

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Antioxidant activities of phenolic compounds have been of great interest for fatty food producers, however the activities substantially vary from one food application to another. In the present study we evaluated antioxidant activities of four phenolic compounds - propyl gallate, caffeic, ferulic, and p-coumaric acid. The activity of these antioxidants has been studied in relation to the type of pro-oxidant in a lipid system. To study oxidation, an emulsion-related food model system consisting of marinephospholipids in liposomes was used, in which the consumption of dissolved oxygen was continuously recorded to calculate the rate of lipid oxidation. Iron ions (Fe2+, Fe3+) and bovine hemoglobin (Hb), were applied to initiate lipid oxidation. In iron mediated oxidation, the expected antioxidant, caffeic acid, showed strong pro-oxidant activity, increasing the oxidation rate by almost 10 times. Among the other antioxidants propyl gallate was the most active compound, while ferulic and p-

  • Název v anglickém jazyce

    Antioxidant activity depends on the type of pro-oxidant

  • Popis výsledku anglicky

    Antioxidant activities of phenolic compounds have been of great interest for fatty food producers, however the activities substantially vary from one food application to another. In the present study we evaluated antioxidant activities of four phenolic compounds - propyl gallate, caffeic, ferulic, and p-coumaric acid. The activity of these antioxidants has been studied in relation to the type of pro-oxidant in a lipid system. To study oxidation, an emulsion-related food model system consisting of marinephospholipids in liposomes was used, in which the consumption of dissolved oxygen was continuously recorded to calculate the rate of lipid oxidation. Iron ions (Fe2+, Fe3+) and bovine hemoglobin (Hb), were applied to initiate lipid oxidation. In iron mediated oxidation, the expected antioxidant, caffeic acid, showed strong pro-oxidant activity, increasing the oxidation rate by almost 10 times. Among the other antioxidants propyl gallate was the most active compound, while ferulic and p-

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů