Produkce hodnotných metabolitů s využitím řepkových výlisků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F14%3APU112347" target="_blank" >RIV/00216305:26310/14:PU112347 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Produkce hodnotných metabolitů s využitím řepkových výlisků
Popis výsledku v původním jazyce
Česká republika patří mezi 12 největších producentů řepky na světě s výrobou 1532 milionů t v 2014. Během zpracování řepky je produkováno velké množství řepkových výliskú, odpadu. V současnosti jsou vyvýjeny biotechnologické metody na využití tohot odpadu pro tvorbu produktú s vysokou přidanou hodnotou. Řepkové výlisky jsou bohaté na polysacharidy, jako je celulóza a hemicelulózy. Tyto mohou být převedeny na monomery glukózy, které jsou zdrojem energie pro růst mikroorganismů a také pro výrobu různých metabolitů. Tyhle výlisky se skládájí hlavně z celulózy 17,35%, 31,26% hemicelulózy a ligninu 1,13%. Polysacharidy, celulóza a hemicelulózy jsou vhodným zdrojem monomerů glukózy, po kyselé nebo enzymatické hydrolýze, které mohou být pak fermentovany za vzniku ethanolu. Za tímto účelem, byli testovány dva kmeny kvasinek Saccharomyces cerevisiae a S. bayanus, s vysokou produktivitou ethanolu. Jako hlavní problém při fermentaci kysele
Název v anglickém jazyce
Production of valuable metabolites using rapeseed cake residue
Popis výsledku anglicky
Czech Republic belongs to 12 top rapeseed producers in the world with production of 1.532 million tonnes in 2014. During rapeseed processing huge amounts of rapeseed cake are accumulated. Recently, some biotechnologies focused on use of this waste for high value-added products are developed. The rapeseed press cake is rich in polysaccharides such as cellulose and hemicelluloses. Those can be turn into sugar monomers which are a source of energy for the growth of microorganisms and also their productionof various metabolites. Rapeseed press cake is mainly composed of cellulose 17.35 %, hemicelluloses 31.26 % and lignin 1.13 %. After either acid hydrolysis or enzymatic hydrolysis fermentable sugars are released. For the purpose of metabolites productionusing these sugars, various ethanol producing and carotenogenic yeast strains were tested. All metabolites were detected and evaluated by HPLC/RI method and the biomass was determined gravimetrically. For the ethanol production the SSF m
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů