Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Assessment of antioxidant properties of different types of herbs by EPR and UV- VIS spectroscopy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F15%3APU117519" target="_blank" >RIV/00216305:26310/15:PU117519 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Assessment of antioxidant properties of different types of herbs by EPR and UV- VIS spectroscopy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Currently, there is an increasing interest in complex characterization of medical plants and isolation of their main bioactive components including antioxidants. Herbs are rich sources of natural antioxidants, which are mainly responsible for their health benefits e.g. anticarcinogenic, antimutagenic or antiinflamatory. The antioxidant effect of herbs is mainly attributed to phenolic compounds such as flavonoids and phenolic acids. These compounds can help preventing oxidative damages caused by free radicals, retard the progress of chronic diseases or lipid oxidative rancidity in foods. Therefore herbs have been used for centuries to flavour and conserve food, to treat health disorders and to prevent diseases. The first step of effective isolation of antioxidants from herbs is the extraction, which must be fast, simple and inexpensive, but also sensitive to respective bioactive components, environmental friendly and easy to automate. To do so, the optimalization of extraction process i

  • Název v anglickém jazyce

    Assessment of antioxidant properties of different types of herbs by EPR and UV- VIS spectroscopy

  • Popis výsledku anglicky

    Currently, there is an increasing interest in complex characterization of medical plants and isolation of their main bioactive components including antioxidants. Herbs are rich sources of natural antioxidants, which are mainly responsible for their health benefits e.g. anticarcinogenic, antimutagenic or antiinflamatory. The antioxidant effect of herbs is mainly attributed to phenolic compounds such as flavonoids and phenolic acids. These compounds can help preventing oxidative damages caused by free radicals, retard the progress of chronic diseases or lipid oxidative rancidity in foods. Therefore herbs have been used for centuries to flavour and conserve food, to treat health disorders and to prevent diseases. The first step of effective isolation of antioxidants from herbs is the extraction, which must be fast, simple and inexpensive, but also sensitive to respective bioactive components, environmental friendly and easy to automate. To do so, the optimalization of extraction process i

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Chemical Society Symposium Series

  • ISSN

    2336-7210

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    13

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    162

  • Strana od-do

    56-58

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus