Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Lactic acid production from waste bread

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F15%3APU117582" target="_blank" >RIV/00216305:26310/15:PU117582 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.ccsss.cz/index.php/ccsss/index" target="_blank" >http://www.ccsss.cz/index.php/ccsss/index</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Lactic acid production from waste bread

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Lactic acid is organic acid traditionally used in food and pharmaceutical industries. It has great potential in producing the biodegradable plastics. Polylactic acid (PLA) is alternative to traditional plastics but its large-scale application is limitedby high price of lactic acid production. Optimization of fermentation and searching of cheaper raw materials may be useful for reducing costs of production. Food waste offers interesting composition to be a suitable fermentation feed. Mainly bakery wasteoffers good composition for fermentation. Because of it we tried to use waste bread as raw material for lactic acid production. Traditional lactic acid producers have optimal temperatures of growing and fermenting about 30 to 40?C. It means that raw material have to be sterilized. Therefore we tried to fermentation with thermotolerant Bacillus coagulans. Its advantage is that grows and ferments at temperatures from 50 to 60 ?C. The other benefits are simple nutrition requirement and pro

  • Název v anglickém jazyce

    Lactic acid production from waste bread

  • Popis výsledku anglicky

    Lactic acid is organic acid traditionally used in food and pharmaceutical industries. It has great potential in producing the biodegradable plastics. Polylactic acid (PLA) is alternative to traditional plastics but its large-scale application is limitedby high price of lactic acid production. Optimization of fermentation and searching of cheaper raw materials may be useful for reducing costs of production. Food waste offers interesting composition to be a suitable fermentation feed. Mainly bakery wasteoffers good composition for fermentation. Because of it we tried to use waste bread as raw material for lactic acid production. Traditional lactic acid producers have optimal temperatures of growing and fermenting about 30 to 40?C. It means that raw material have to be sterilized. Therefore we tried to fermentation with thermotolerant Bacillus coagulans. Its advantage is that grows and ferments at temperatures from 50 to 60 ?C. The other benefits are simple nutrition requirement and pro

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Chemical Society Symposium Series

  • ISSN

    2336-7210

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    13

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    162

  • Strana od-do

    73-75

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus