Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Valorizace odpadů potravinářského průmyslu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F15%3APU118457" target="_blank" >RIV/00216305:26310/15:PU118457 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Valorizace odpadů potravinářského průmyslu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Předložená habilitační práce se zabývá charakterizací a využitím vybraných potravinářských odpadů ? především syrovátky, odpadních fritovacích olejů a kávové sedliny ? jako substrátů pro výrobu produktů s vysokou přidanou hodnotou. Všechny výše uvedené substráty mohou být využity pro výrobu polyhydroxyalkanoátů, biodegradabilní a biokompatibilní alternativy syntetických polymerů. Dále byly prostudovány možné strategie navýšení výtěžnosti biotechnologického procesu výroby PHA z odpadních potravinářskýchproduktů ? aplikace optimalizované dávky vybraného stresového faktoru, náhodná mutageneze a také aplikace komplexního dusíkatého zdroje. Dalším velice zajímavým produktem, který může být připraven z potravinářského odpadu, jsou karotenoidy. V rámci tétopráce byl vyvinut postup výroby karotenoidů pomocí karotenogenních kvasinek s využitím hydrolyzátu kávové sedliny jako substrátu. Také lignocelulózy degradující enzymy jsou cenným produktem, který může být vyroben s využitím odpadních sub

  • Název v anglickém jazyce

    Valorisation of wastes of food industry

  • Popis výsledku anglicky

    Proposed work deals with characterization and utilization of selected wastes of food industry and agriculture ? cheese whey, waste frying oils and spent coffee grounds. All these waste materials can be used as substrates for production of polyhydroxyalkanoates, biodegradable and biocompatible alternatives to petrochemical synthetic polymers. Furthermore, we investigated several novel strategies to enhance yields of the process of the PHA production ? application of optimized dose of selected stress factor, random mutagenesis and utilization of complex nitrogen source. Carotenoids can be also considered as a very promising product which can be generated from waste substrates. In this work, carotenoids were produced employing carotenogenic yeasts using hydrolysate of spent coffee grounds. Furthermore, also lignocellulose degrading enzymes are very valuable product which can be gained utilizing food wastes. Fusarium solani F-552 was identified as a candidate for production of several hydr

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1211" target="_blank" >LO1211: Centrum materiálového výzkumu na FCH VUT v Brně - udržitelnost a rozvoj</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů