Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rheological properties of gels formed by physical interactions between hyaluronan and cationic surfactants

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F17%3APU123516" target="_blank" >RIV/00216305:26310/17:PU123516 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0144861717304836" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0144861717304836</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2017.04.087" target="_blank" >10.1016/j.carbpol.2017.04.087</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Rheological properties of gels formed by physical interactions between hyaluronan and cationic surfactants

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this paper is the rheological characterization of the concentrated, gel-like phase, which arises from mixed solutions of sodium hyaluronate and oppositely charged surfactant above its critical micellar concentration. The effects of hyaluronan molecular weight (from 300 to 2 kDa) and the concentration of initial solutions (0.5 and 2% for hyaluronan, 50 or 200 mM for surfactant) were investigated. All systems demonstrated viscoelastic properties which can be modified over a broad range of several decades of both storage and loss moduli by the hyaluronan molecular weight and initial concentrations. The characteristic relaxation time increased with the molecular weight of hyaluronan at constant initial composition. The effect of molecular weight on characteristic moduli was dependent on initial composition – the modulus increased with molecular weight for systems with 50 mM of the surfactant and decreased for the other systems. Whereas no correlation was found between gel rheological properties and the surfactant:hyaluronan charge ratio, the properties were sensitive to structural features of surfactant molecules, particularly when low and moderate hyaluronan molecular weight was used.

  • Název v anglickém jazyce

    Rheological properties of gels formed by physical interactions between hyaluronan and cationic surfactants

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this paper is the rheological characterization of the concentrated, gel-like phase, which arises from mixed solutions of sodium hyaluronate and oppositely charged surfactant above its critical micellar concentration. The effects of hyaluronan molecular weight (from 300 to 2 kDa) and the concentration of initial solutions (0.5 and 2% for hyaluronan, 50 or 200 mM for surfactant) were investigated. All systems demonstrated viscoelastic properties which can be modified over a broad range of several decades of both storage and loss moduli by the hyaluronan molecular weight and initial concentrations. The characteristic relaxation time increased with the molecular weight of hyaluronan at constant initial composition. The effect of molecular weight on characteristic moduli was dependent on initial composition – the modulus increased with molecular weight for systems with 50 mM of the surfactant and decreased for the other systems. Whereas no correlation was found between gel rheological properties and the surfactant:hyaluronan charge ratio, the properties were sensitive to structural features of surfactant molecules, particularly when low and moderate hyaluronan molecular weight was used.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10403 - Physical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Carbohydrate Polymers

  • ISSN

    0144-8617

  • e-ISSN

    1879-1344

  • Svazek periodika

    170

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    176-181

  • Kód UT WoS článku

    000402942900020

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85018365792