Application of of magnetic particles for DNA isolation from dried paprika
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F17%3APU126994" target="_blank" >RIV/00216305:26310/17:PU126994 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
slovinština
Název v původním jazyce
Využitie magnetických častíc pre izoláciu DNA zo sušenej papriky
Popis výsledku v původním jazyce
Práca bola zameraná na izoláciu DNA z různých druhů sušenej, mletej papriky (Capsicum annuum) s využitím magnetických častíc. DNA bola izolovaná mikrometódou po homogenizácii buniek z troch druhov paprík (sušená paprika sladká, sušená paprika pikantná, žitavská paprika sladká) s použitím lyzačného roztoku s CTAB. Následne sa DNA izolovala pomocou reverzibilnej adsorbcie na šesť druhov magnetických častíc. Koncentrácia a čistota získanej DNA bola stanovená spektrofotometricky meraním absorbancie roztoku DNA v TE pufre. Kvalita rastlinnej DNA bola overená amplifikáciou v PCR. Boli použité priméry špecifické pre rastlinnú DNA F_18S a R_5,8S, kde veľkosť špecifických produktov PCR bola 700 bp. Prítomnosť produktov PCR bola dokázaná agarózovou gélovou elektroforézou. Bolo dokázané, že použitou metódou je možné izolovať DNA, ktorá sa amplifikuje v PCR. Boli zistené rozdiely medzi magnetickými nosičmi, ktoré boli testované pre izoláciu DNA.
Název v anglickém jazyce
Application of of magnetic particles for DNA isolation from dried paprika
Popis výsledku anglicky
Aim of the work was DNA isolation from different dried paprika samples (Capsicum annuum) using magnetic particles. DNA was isolated from three sorts of dried paprika (dried paprika sweet, dried paprika hot, Žitavská paprika sweet). The samples were homogenized using a lysis reagent with CTAB. Subsequently, the DNA was purified by reversible adsorption on magnetic particles. It was tested six different modified particles. The concentration and purity of the obtained DNA was determined by spectrophotometry measuring the absorbance of the DNA solution in TE buffer. The quality of the DNA was confirmed by amplification in PCR. For the PCR were used primers specific for plant ribosomal DNA F_18S a R_5,8S with 700 bp PCR products. The presence of PCR products was detected by agarose gel electrophoresis. It was found out that used method is suitable for isolation DNA PCR amplification. The differences were found between the magnetic particles used for DNA isolation.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů