Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Application of of magnetic particles for DNA isolation from dried paprika

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F17%3APU126994" target="_blank" >RIV/00216305:26310/17:PU126994 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    slovinština

  • Název v původním jazyce

    Využitie magnetických častíc pre izoláciu DNA zo sušenej papriky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Práca bola zameraná na izoláciu DNA z různých druhů sušenej, mletej papriky (Capsicum annuum) s využitím magnetických častíc. DNA bola izolovaná mikrometódou po homogenizácii buniek z troch druhov paprík (sušená paprika sladká, sušená paprika pikantná, žitavská paprika sladká) s použitím lyzačného roztoku s CTAB. Následne sa DNA izolovala pomocou reverzibilnej adsorbcie na šesť druhov magnetických častíc. Koncentrácia a čistota získanej DNA bola stanovená spektrofotometricky meraním absorbancie roztoku DNA v TE pufre. Kvalita rastlinnej DNA bola overená amplifikáciou v PCR. Boli použité priméry špecifické pre rastlinnú DNA F_18S a R_5,8S, kde veľkosť špecifických produktov PCR bola 700 bp. Prítomnosť produktov PCR bola dokázaná agarózovou gélovou elektroforézou. Bolo dokázané, že použitou metódou je možné izolovať DNA, ktorá sa amplifikuje v PCR. Boli zistené rozdiely medzi magnetickými nosičmi, ktoré boli testované pre izoláciu DNA.

  • Název v anglickém jazyce

    Application of of magnetic particles for DNA isolation from dried paprika

  • Popis výsledku anglicky

    Aim of the work was DNA isolation from different dried paprika samples (Capsicum annuum) using magnetic particles. DNA was isolated from three sorts of dried paprika (dried paprika sweet, dried paprika hot, Žitavská paprika sweet). The samples were homogenized using a lysis reagent with CTAB. Subsequently, the DNA was purified by reversible adsorption on magnetic particles. It was tested six different modified particles. The concentration and purity of the obtained DNA was determined by spectrophotometry measuring the absorbance of the DNA solution in TE buffer. The quality of the DNA was confirmed by amplification in PCR. For the PCR were used primers specific for plant ribosomal DNA F_18S a R_5,8S with 700 bp PCR products. The presence of PCR products was detected by agarose gel electrophoresis. It was found out that used method is suitable for isolation DNA PCR amplification. The differences were found between the magnetic particles used for DNA isolation.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů