Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Utilization of spent coffee grounds by Lactobacillus plantarum

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F18%3APU127985" target="_blank" >RIV/00216305:26310/18:PU127985 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Utilization of spent coffee grounds by Lactobacillus plantarum

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Spent coffee grounds (SCG) represent solid waste generated by coffee processing industries. Their disposal represents a serious environmental problem; however, SCG can be valorised within a biorefinery concept yielding various valuable products. This work investigates the potential conversion of SCG into lactic acid (LA). SCG were hydrolysed by combination of dilute acid treatment and subsequent application of cellulase. The SCG hydrolysate contained a considerable amount of reducing sugars (9.02 ± 0.03 g/l glucose; 26.49 ± 0.10 g/l galactose + mannose and 2.81 ± 0.07 g/l arabinose) and it was used as a substrate for cultivation of Lactobacillus plantarum CCM 7039T. Despite the inhibitory effect exerted by furfural and phenolic compounds in the medium, reasonably high lactic acid concentrations (33.53 ± 0.73 g/l) and yields (98 %) were gained. Therefore, it could be demonstrated that SCG is a promising raw material for the production of lactic acid and could serve as a feedstock for the sustainable large-scale production of lactic acid.

  • Název v anglickém jazyce

    Utilization of spent coffee grounds by Lactobacillus plantarum

  • Popis výsledku anglicky

    Spent coffee grounds (SCG) represent solid waste generated by coffee processing industries. Their disposal represents a serious environmental problem; however, SCG can be valorised within a biorefinery concept yielding various valuable products. This work investigates the potential conversion of SCG into lactic acid (LA). SCG were hydrolysed by combination of dilute acid treatment and subsequent application of cellulase. The SCG hydrolysate contained a considerable amount of reducing sugars (9.02 ± 0.03 g/l glucose; 26.49 ± 0.10 g/l galactose + mannose and 2.81 ± 0.07 g/l arabinose) and it was used as a substrate for cultivation of Lactobacillus plantarum CCM 7039T. Despite the inhibitory effect exerted by furfural and phenolic compounds in the medium, reasonably high lactic acid concentrations (33.53 ± 0.73 g/l) and yields (98 %) were gained. Therefore, it could be demonstrated that SCG is a promising raw material for the production of lactic acid and could serve as a feedstock for the sustainable large-scale production of lactic acid.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10700 - Other natural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1211" target="_blank" >LO1211: Centrum materiálového výzkumu na FCH VUT v Brně - udržitelnost a rozvoj</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    ŠTUDENTSKÁ VEDECKÁ KONFERENCIA PriF UK 2018 - Zborník recenzovaných príspevkov

  • ISBN

    978-80-223-4517-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    237-241

  • Název nakladatele

    Neuveden

  • Místo vydání

    Neuveden

  • Místo konání akce

    Bratislava

  • Datum konání akce

    25. 4. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku